MENIU

Loteria bonurilor, lovitură de teatru. Ce se întâmplă dacă ANAF descoperă sute sau mii de fraude

<p>Loteria bonurilor fiscale</p>

După cum au arătat specialiștii fiscali cu mult timp înainte, fraudarea Loteriei bonurilor fiscale nu este o treabă dificilă (vezi mecanismul mai jos). Este posibil ca numărul mare de câștigători, care face practic imposibilă verificarea la sânge din partea ANAF, să îi tenteze pe unii să "găsească" noi bonuri câștigătoare, chiar dacă valoarea câștigului e mică.

Regulamentul Loteriei Bonurilor Fiscale conține o normă de aplicare mai puțin cunoscută: bonurile cu suspiciune de fraudă sunt suspendate de la acordarea câștigului, dar banii nu se redistribuie către ceilalți câștigători, cum s-ar aștepta toată lumea, ci se raportează eventual pentru următoarea extragere.

Practic, dacă ANAF-ul descoperă sute sau mii de bonuri fasificate din numărul total de 9.150 de cereri de revendicare a premiului de până acum, suma câștigătorilor nu crește nici cu un leu. Norocoșii vor încasa tot 100 de lei, chiar dacă câștigul le-a fost practic furat de cei care au fentat sistemul caselor de marcat.

"Sumele aferente premiilor revendicate a căror plată este suspendată potrivit legii se indisponibilizează până la soluționarea cauzei penale, urmând ca după caz să fie plătite câștigătorului sau să fie raportate pentru următoarea extragere a Loteriei bonurilor fiscale", se spune în Regulamentul extragerilor.

Jurnalistul Moise Guran a observat că cei de la Finanţe nu ştiu acum ce să facă cu 9.000 de bonuri fiscale ce ar trebui validate prin confruntarea memoriei fiscale a fiecăreia dintre, probabil, tot cam atâtea case de marcat ce au eliberat în data de 7 februarie un bon în valoare de 6 lei.

"În altă ordine de idei, şi dacă se va face o verificare prin sondaj, mai mult de câteva sute de controale Fiscul nu va putea face într-o singură lună, ceea ce înseamnă că riscul de a fi prins, în cazul în care falsifici un bon, scade spre 10%" spune Guran, care deduce de aici și tentația unora de a încasa măcar 1oo RON mocca de la ANAF..

Moise Guran, despre suma ridicolă câștigată la Loteria bonurilor: Cineva a băgat-o rău pe mânecă!

Specialiștii au atenționat cu multă vreme îninte de prima extragere că e ușor să falsifici un bon fără corespondent într-o casă reală de marcat: "Daca ai un magazin de covrigi (sau lucrezi la un astfel de magazin) iti este foarte usor sa te uiti pe rola casei de marcat care ramane in contabilitate si sa vezi ce bonuri de 6 lei ai emis in ziua respectiva. Iei o alta casa de marcat si reproduci identic bonurile respective (legand casa de marcat la un calculator este foarte simplu). Respectivele bonuri le dai unor persoane pt a le depune la finante", spune un specialist.

Mai multe articole despre:
bonuri fiscale loteria bonurilor fiscale