Locul fantastic din România pe care orice român trebuie să îl vadă o dată în viață
Avem o ţară presărată cu atât de multe bijuterii naturale, pe care, din păcate, nu reuşim să le promovăm cum se cuvine. Voi ce locuri frumoase cunoaşteţi în România?
Iată propunerile noastre:
1. Focurile Vii de la Lopătari, judeţul Buzău
Focurile Vii reprezintă un fenomen natural ce se datorează emisiei de gaze naturale ce ies la suprafaţă prin crăpăturile scoarţei terestre aprinzăndu-se de la razele soarelui, formând flăcări spontane. Intensitatea focului depinde de presiunea gazelor, precum şi de starea vremii. În zilele ploioase focul stins este incoluit de apa ce bolboroseşte în fisuri, sub agitaţia gazelor.
Sursă foto: http://www.ghiduri-turistice.info/
2. Lacul Ochiul Beiului, judeţul Caraş-Severin
Un loc de un farmec aparte, parcă desprins dintr-o carte de poveşti, transpune vizitatorii într-o lume de basm. Particulatitatea acestui loc o reprezintă faptul că apa nu îngheaţă niciodată, rămânând la o temperatură constantă între 4 şi 8 grade celsius, iar acest lucru rezultă în conservarea ecosistemului.
Sursă foto: http://despreromania.com/
3. Pietrele Vii, judeţul Vâlcea
Pietre Vii sau Trovanţii sunt sculpturi ale naturii, a căror origine pare să fie acum 6 milione de ani. Interesant este fenomenul geologic ce se petrece. Se pare că pietrele cresc în contact cu apă de la 6-8 mm până la 6-10 metri. În plus se pare că pietrele se mută uneori din loc în loc, ca şi cum ar avea viaţă, fiind încă o reprezentare a necunoscutului ce ne înconjoară.
Sursă foto: http://www.lovendal.ro/
4. Canionul 7 scări, judeţul Braşov
O altă capodoperă naturală, Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în partea vestică a munţilor Piatra Mare având o lungime de 160m şi o diferenţă de nivel de 58m. Numele provine de la structura dispusă în şapte trepte cu înălţimi între 2.5 m şi 15 m . Traseul a căpătat popularitate şi datorită faptului că este accesibil oricui, fără a fi necesar un echipament specializat.
Sursă foto: http://supercalatorul.ro/
5. Podul lui Dumnezeu , judeţul Mehedinţi
Cel mai mare pod natural din România, al doilea că mărime, dar singurul deschis traficului rutier: acesta este Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural de la Ponoare. Legendele s-au ţesut în jurul acestui loc şi s-au transmis din generaţie în generaţie. Una dintre ele spune că Dumnezeu a construit podul pentru a-l ajută pe Sfântul Nicodim în drumul sau către Tismana. Oricare ar fi originea, zona este cu siguranţă una demnă de vizitat.
Sursă foto: http://romaniamegalitica.blogspot.ro/
6. Castrul român Porolissum, judeţul Sălaj
Unul dintre cele mai mari şi mai bine păstrate situri arheologice ce datează încă din vremea împăratului Traian, castrul a fost ridicat pentru a proteja trecerea spre provincia romană Dacia Porolissensis. Tocmai această bună conservare a fortăreţei pemite vizitatorilor să se transpună pentru câteva clipe într-o lume antică şi să trăiască farmecul locului.
Sursă foto: http://ro.wikipedia.org/
7. Coloanele de bazalt şi vulcanul stins din Racoş, judeţul Braşov
Coloanele de bazalt reprezintă un adevărat spectacol natural, având o geologie caracterizată prin prezenţa scurgerilor de lavă. Dacă ajungi în acea zona, nu ai cum să nu remarci coloritul, specific unei zone ce a fost supuse activităţii vulcanice, deşi ultima erupţie a vulcanului a avut loc acum mai bine de 10.000 de ani.
Sursă foto: http://s236.photobucket.com/
8. Mănăstirea Corbii de Piatră, judeţul Argeş
Veche de mai bine de 500 de ani, mănăstirea Corbii de Piatră e situează în satul Jgheaburi, comuna Corbi. Această localitate este atestată că fiind locul de baştină al Corvineştilor. În prezent încă se mai pot observa în zona ruinele castelului lui Voicu, tatăl lui Ioan Corvin. Biserica rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 m şi lung de 14,5 m.
Sursă foto: http://www.oviatabuna.ro/
9. Cetatea Petreşti, judeţul Alba
Cetatea pierdută de la Petreşti reprezintă o altă frumuseţe a ţării noastre, prea puţin promovată , luând în considerare potentialul pe care îl deţine. Construită că metodă de apărare pentru saşi, cetatea păstrează amprenta istorică a evenimentelor la care a luat parte timp de atâtea secole. În ruinele rămase se poate observa şi urma unei bazilici , mai exact reminiscenţele turnului-clopotniţă aflat în mijlocul fostei curţi a cetăţii medievale.
Sursă foto: http://www.infopensiuni.ro
10. Podul natural Grohot, judeţul Hunedoara
O altă frumuseţe pe care natură a decis să o plaseze pe teritoriul ţării noastre o constituie Podul Grohot, unul dintre puţinele poduri formate natural. Acesta s-a format prin prăbuşirea, de-a lungul timpului, a tavanului unei vechi peşteri, iar pe sub el trece vioi Pârâul Grohot. Formaţiunea reprezintă un punct de atracţie pentru amatorii de drumeţii, precum şi pentru cei ce doresc să contemple minunile naturii.
Sursă foto: http://totb.ro/