Locul din România unde roșiile se vând cu numai 70 de bani/kg. La tarabă, ajung să coste și de 10 ori mai mult
Există un loc din România unde legumicultorii își vând roșiile la doar 70-80 de bani/kg. Și atunci, de ce sunt roșiile românești atât de scumpe? În piețe și în supermarket-uri, prețul este de 3 până la 10 ori mai mare!
Prețul unui kilogram de roșii la poarta producătorilor din Balta Doamnei a ajuns să fie bătaie de joc. Marfa se vinde cu doar 0,70 – 0,80 de lei/kilogram.
În cel mai bun caz, prețul de la piață, în Ploiești, este undeva la 2,50 lei – 4 lei/kilogram, în condițiile în care producătorul vinde marfa de trei ori mai ieftin.
La supermarket-uri, roșiile românești se vând cu prețuri cuprinse între 4,49 – 8.79 lei/kg.
Viceprimarul de la Balta Doamnei, Florin Silviu Păun, susține că roșiile produse în solariile din comună se vând la preț de nimic, scrie observatorulph.ro.
„Prețurile la roșii sunt dezastruoase anul acesta. La Balta Doamnei, roșiile se vând, en-gross, cu 0,7 – 0,8 lei/kg, iar castraveții cu 0,8 lei/kg. S-a ajuns la situația asta pentru ca producătorii să nu arunce marfa.
În momentul în care un legumicultor culege zilnic din solarii 800 – 1.200 kg, se vede nevoit să vândă marfa la preț mic, de frică să nu i se strice.
Pentru că revânzătorul nu se duce să cumpere întreaga marfă, acesta cumpără doar 50 de kg, de exemplu.
Revânzătorului nu i se strică marfa pe tarabă. Acesta știe că zilnic vinde 50 de kg și cumpără doar 50 de kilograme, ca să aibă pe tarabe marfă proaspătă. Pe când un legumicultor, pentru că ne întoarcem la acesta, vinde zilnic doar 500 de kilograme dintr-un total de 1.200 kg, iar restul așteaptă să vândă în altă zi și riscă să i se strice marfa”, susține Florin Silviu Păun, viceprimarul comunei, care consideră că singura soluție ar fi realizarea unei asociații care să construiască un depozit frigorific pentru fructe și legume la Balta Doamnei.
Doar la Balta Doamnei sunt aproximativ 350 de producători înscriși în programul tomate.