Loc de veci în București – care sunt prețurile corecte?
Loc de veci în București – care sunt prețurile corecte și cum se poate obține unul este articolul care îți va dezvălui tot ceea ce trebuie să știi despre obținerea locurilor de veci în București și despre achitarea prețurilor corecte a acestora.
Decesele sunt evenimente deosebit de triste în viața noastră și deseori tindem să ne manifestăm iubirea, recunoștința și regretul prin organizarea unor înmormântări somptuoase și prin amenajarea unor locuri de veci impresionante.
Cât costă o înmormântare așa cum se cuvine?
Pentru a organiza o înmormântare așa cum se cuvine, cei mai mulți oameni apelează la servicii funerare București pentru a se ocupa de întregul eveniment. Costul variază și poate să ajungă până la câteva mii de euro, în funcție de posibilitățile financiare ale familiei, de cerințele și dorințele rudelor decedatului, dacă familia deține sau nu un loc de veci, dar și de amploarea evenimentului.
Serviciile funerare pot cuprinde următoarele:
- întocmirea dosarului pentru obținerea ajutorului de înmormântare;
- realizarea procedurilor legale necesare înmormântării;
- toaletarea decedatului;
- asigurarea de personal pentru manipularea sicriului;
- alegerea scriului;
- accesoriile pentru sicriu;
- aranjamentele florale;
- ajutor în compunerea textelor comemorative de pe panglicile coroanelor sau de pe plăcile mortuare;
- inscripționarea crucilor din lemn / plăcilor din marmură sau granit;
- editarea fotografiilor și imprimarea acestora pe plăcile funerare / crucile funerare / monumentele funerare;
- accesoriile pentru ceremonia de înmormântare;
- organizarea parastasului;
- achiziționarea locului de veci;
- amenajarea locului de veci (dacă este cazul);
- incinerarea (dacă așa dorește familia);
- și altele.
Cu ajutorul unei firme de pompe funebre București dorințele familiilor decedaților devin realitate, astfel încât aceștia să își poată declara întru totul afecțiunea față de decedat și regretul în privința trecerii acestuia în neființă.
Cât costă un loc de veci în București?
Cimitirul poate fi de stat, privat sau confesional. Locul de veci, în schimb, este concesionat de către cimitir sau este donat de către o persoană fizică.
Locul de veci se poate obține de la Primărie prin concesiune în momentul decesului, gratuit pentru 7 ani, locul neavând nicio construcție. După 7 ani, concesiunea se poate transforma în concesiune pe 25 de ani sau de veci.
Confesiunile oferă locul de veci în momentul decesului, dar în funcție de confesiune, se plătește o taxă, numită taxă de concesiune. Cimitirele private pot oferi locul de veci fie goale, fie cu construcții funerare pe ele în schimbul unor sume de bani stabiilite de ei.
Înainte de a obține un loc de veci în București este bine să ții cont de următoarele criterii:
- cimitir este de stat, privat sau confesional;
- locul de veci este gratuit sau se plătește o taxă de concesiune;
- numele cimitirului;
- poziția locului de veci: dacă este aproape de alee;
- suprafața locului de veci;
- numărul de cripte;
- dacă locul de veci beneficiază sau nu de cavou;
- dacă este sau nu amenajat locul de veci;
- materialele cu care a fost amenajat locul de veci;
- dacă există sau nu monumente mortuare;
- momentul achiziționării locului de veci: în regim de urgență sau nu.
Așadar, dacă locul de veci este situat într-un cimitir privat, se bucură de o suprafață generoasă și beneficiază de mai multe cripte, are o poziție bună într-un cimitir de renume și este amenajat somptuos, cu materiale de o calitate superioară, atunci prețul acestuia poate să ajungă și până la 50.000 euro. Prețul reflectă construcția existentă pe locul de veci și rafinamentul acesteia.
Cu toate acestea, dacă posibilitățile financiare ale familiei sunt reduse, un loc de veci într-un cimitir de stat, simplu și decent, cu două locuri pe pământ și fără alte îmbunătățiri conferite locului de veci, poate să coste doar 1000 de euro.
Alegerea locului de veci ideal constă în stabilirea criteriilor pe care acesta trebuie să le întrunească. Exact cum ne alegem locuința visurilor, la fel procedăm și în cazul locurilor de veci, cu atât mai mult știind că acolo se vor odihni rămășițele pământești ale mai multor generații din familia noastră.
De exemplu, în Cimitirul Bellu se odihnesc, în mijlocul unei vegetații luxuriante, elitele României: scriitori, actori, muzicieni, compozitori și numeroase alte persoane publice, deosebit de importante pentru națiunea noastră. Un loc de veci în Cimitirul Bellu, cu șase cripte, dispuse trei pe dreapta și trei pe stânga, cu hol încăpător pe mijloc pentru a fi vizitate, cu pisanie și monument masiv din granit negru sau Imperial Red, poate să coste și 26.000 euro.
În Cimitirul Bellu se află Aleea Artiștilor, zona unde se odihnesc numeroși artiști ai României, printre care amintim: George Bacovia, Ion Luca Caragiale, Henri Coandă, George Coșbuc, Mihai Eminescu, Emil Gârleanu, Spiru Haret, Nicolae Iorga, Nicolae Labiș, Corneliu Coposu, Camil Petrescu și mulți alții. Cimitirul Bellu impresioneză prin monumentele sale funerare desăvârșite, fiind înscris în Lista Monumentelor Istorice 2010 – Municipiul București.
Dacă înainte de jumătatea secolului XIX decedații din București erau îngropați în curțile bisericilor, la marginea orașului fiind înmormântați doar cei săraci sau morți în urma unor boli contagioase, după 1850 au fost create cimitirele moderne în București, C.A. Rosetti fiind și cel care a inițiat organizarea Cimitirului Bellu în anul 1852.
În concluzie, chiar dacă suntem în floarea vârstei și suntem sănătoși, ideal este să ne pregătim din timp pentru acest eveniment firesc: moartea, astfel încât să diminuăm pe cât posibil costurile de înmormântare și de achiziționare a unui loc de veci. Decesele neașteptate și fără un loc de veci în familie, tind să crească considerabil costurile de înmormântare.
Cimitirul Bellu este considerat a fi un adevărat muzeu aflat în aer liber, poziționat în inima unei vegetații bogate!