MENIU

Liviu Pop, val de critici pentru noul regulament şcolar! Reacţia - NO COMMENT

Decizia ministrulului Educaţiei de a schimba regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi de a anunţa acest lucru pe o reţea de socializare a stârnit un val de critici. Cei care îî scriu lui Liviu Pop îi reproşează fie lipsa de comunicare, fie ambiguitatea sau inutilitatea unora dintre măsurile propuse.  

Una dintre critici se referă la posibilitatea transferului de la un liceu la altul încă din clasa a IX-a. "Cum se vor stabili acele "condiţii medicale excepţionale" care permit unor elevi de clasa a IX-a să se transfere la ce liceu doresc (chiar dacă nu au obţinut media necesară la examenul de admitere) doar cu acordul ISJ/ISMB şi avizul MEN? Nu cumva aţi introdus astfel un privilegiu pentru unii elevi care nu vor lua examenul unde doresc, dar vor intra totuşi acolo?" este una dintre întrebările adresate ministrului. 

"De ce aceste schimbări nu au fost supuse unui proces de consultare publică, fiind încălcate dispozițiile legale referitoare la transparența decizională Nu faceţi decât să confirmaţi faptul că dvs hotărâţi, indiferent de opiniile celor implicaţi în educatie," este reproşul adresat lui Liviu Pop de un alt cititor.

"Eu tot mă întreb ce juriști aveți în ministerul învățământului ? Și nu atât juriști,i cât cine le evaluează conținutul documentelor create? Cu demiterea inspectorilor generali în toamnă ați dat-o de gard, că toți au revenit pe posturi, la statutul elevilor ați lăsat doar lacune, trei pagini de obligații și sancțiuni inutile pentru încălcarea lor.  Oare dacă eu vă mustru pe dumneavoastră, vă pasă ?" este un alt mesaj de pe pagina de fb a ministrului Educaţíei.

O altă postare critică face trimitere la legea fundamentală "Vedeți că e nelegal. Încalcă art. 23, 44 și 53 din Constituție (restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi). "

Şi decizia de a elimina serviciul pe şcoală e contestată de un cititor: "Domnule ministru, aţi auzit cumva de responsabilizare? Cam asta face serviciul pe scoala şi nu numai asta. Când eşti elev şi îţi faci serviciul pe şcoală intri în contact cu persoane noi şi asta presupune învăţarea unor formule de adresare".

Alte comentarii nu fac decât să transmită dezamagirea: "Deşi a pornit din rândul preuniversitarilor, acest ministru, pe zi ce trece, mă deziluzionează....(Nu mai tulbura apele! Atât! Noi ne agităm, scriem, sperăm....şi, în final, tot ce doreşte "onor" ministerul se aplica!"

Deşi ministrul Educaţiei promite promtitudine în reacţie, niciuna dintre întrebările punctuale nu a primit răspuns. 

Critici privind lipsa de transparenţă şi de comunicare cu părţile implicate în privinţa schimbării regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar au venit şi din partea unor asociaţii ale elevilor. 

Marţi, 9 ianuarie, ministrul Educaţiei a fost ţinta unui alt val de critici, după ce a anunţat, tot online, că salariile dascălilor din învăţământul preuniversitar vor întârzia cu aproape o săptămănă. 9 ianuarie era data la care, până anul trecut, începea plata salariilor în învăţământ.   

 

Mai multe articole despre:
critici ministrul educaţiei Liviu Pop