MENIU

Livada viitorului, în România! Soiuri exotice, adaptate la secetă, cultivate la 100 de km de Capitală

Rodie - imagine de arhivă

Livezile viitorului, adaptate la orice condiție climatică, prind formă într-o stațiune de cercetare din Buzău. Pentru că verile sunt tot mai secetoase, iar iernile, mai blânde, se poate spera la producții de rodii, kaki şi kiwi, chiar la noi în țară. 

Plantația Istrița-Pietroasa a devenit de doi ani stațiunea de cercetare pentru pomicultură. Doi ingineri și opt muncitori lucrează zilnic pe cele 65 de hectare pe care sunt plantați pomi fructiferi.

"În acest lot avem diverse specii, oarecum noi pentru cultura din România, cum ar fi rodia, curmalii chinezești, baby kiwi", a afirmat Andrei Tabacu, inginer doctorand la Pepiniera Istriţa-Pietroasa.

Aceste soiuri nu au nevoie mare de apă și îngrijiri suplimentare, ceea ce reprezintă un beneficiu pentru cultivatori. Însă fiecare copac are nevoile lui, iar unii trebuie înveliți cu paie iarna, alții au nevoie să fie umbriți vara.

"Pe lângă mere, prune, cireșe, să ne obișnuim să consumăm și kaki, rodie sau alte fructe, oarecum exotice", a precizat Andrei Tabacu.

Una dintre vedetele livezii este Asimina tribola, un soi de banană care surprinde prin gust.

"Fructul când ajunge la maturitate, pulpa este foarte cremoasă, are un gust mixt între pepene galben, vanilie, mango. Este un gust foarte interesant", a arătat inginerul.

Astfel de fructe exotice, deși sunt mai ușor de întreținut, costă mai mult decât fructele normale. De exemplu, un kilogram de kiwi costă de trei ori mai mult decât unul de mere. 

Mai multe articole despre:
livada livada fructe exotice rodii kiwi kaki