MENIU

Litoral 2024. Ce beneficii ne oferă marea și soarele. Cât stăm în apă, cât stăm la plajă? Sfaturile specialiștilor

Sănătatea la plaja - ce beneficii ne oferă marea și soarele. Foto/Profimedia

O vacanță pe litoral înseamnă plajă și înot în apă marii și are multe efecte pozitive pentru sănătate, mai ales pentru copii. Însă trebuie ținut cont de sfaturile specialiștilor, astfel încât să te protejezi de razele ultraviolete. Razele UVB și UVA sunt periculoase pentru organism, căci pot duce la apariția cancerului de piele, la arsuri solare, cât și la accelerarea procesului de îmbătrânire.

Însă cu o protecție solară adecvată, efectuată în mod corect, pericolul este redus la minimum. Astfel, înainte de o zi de plajă trebuie aplicată o crema cu un factor de protecție de cel puțin 30.

Crema trebuie reaplicata la fiecare două ore. Abia apoi ne putem bucură în voie de plajă, însă numai între orele recomandate de specialiști, adică până în ora 11:00 și după ora 16:00, când razele soarelui nu mai sunt atât de puternice.

Stimulează producerea de vitamina D

Orele petrecute pe plajă ajută la producerea de vitamina D. Este foarte importantă pentru bună funcționare a sistemului nervos, cât și a celui osos, pentru că ajută calciul să se fixeze în oase. Carență de vitamina D este asociată cu un risc crescut de osteoporoză și de fracturi osoase.

Totodată, vitamina D ajută și la o mai bună absorbție a fosforului, ceea ce înseamnă că ajută la bună funcționare a sistemului cardiovascular.

În urmă unui studiu efectuat în SUA, publicat în Jurnalul Asociațiilor Americane de Sănătate, s-a constatat că această vitamină reduce și riscul apariției sclerozei multiple.

Întărește imunitatea

Expunerea la razele soarelui este un stimul extern al imunității, adică mecanismul prin care organismul se apară de virusuri și bacterii, fiind mai puțin vulnerabili în față infecțiilor organismului.

Crește rezistență și în față alergiilor, pentru că organismul va produce mai mulți anticorpi. Persoanele cu imunitate puternică nu numai că se îmbolnăvesc mai rar, dar fac mult mai bine față stresului și sunt mai puțin predispuse la insomnii.

Grăbește vindecarea bolilor de piele

Razele soarelui sunt un tratament adjuvant pentru cei care suferă de dermatită seboreica, dar și de psoriazis - afecțiuni supărătoare ale pielii.

Și coșurile provocate de acnee se vindecă mai repede, atât datorită soarelui, cât și a apei marii, care, prin mineralele și sarea pe care le conține, are efect benefic asupra pielii.

Ce boli se agravează la mare

Dacă pentru multe persoane apă marii este benefică, pentru alții o vacanță pe litoral trebuie tratată cu multă atenție.

Acest lucru se întâmplă deoarece unele afecțiuni se pot agrava la mare. Este vorba despre bolile endocrine, pentru că temperaturile ridicate pot înrăutăți simptomele celor care suferă de hipertiroidism.

O criză de tensiune la persoanele hipertensive poate să apară în urmă expunerii prelungite la soare, de aceea este cel mai bine că plajă să fie făcută sub o umbrela.

Căldura crește riscul formării cheagurilor de sânge în cazul persoanelor care au varice, pentru că vasele de sânge se dilată sub acțiunea razelor solare.

SURSA