MENIU

Lista fructelor şi a legumelor pline de pesticide. Mare atenţie la căpşune

Mare atenţie la ce mâncaţi! Datale Institutului Naţional de Cancer arată că fiecare adult înghite anual, aproximativ 5 litri de pesticide de pe urma consumului de fructe şi legume. O analiză neguvernamentală arată că multe dintre acestea conţin chiar şi câteva zeci de tipuri de substanţe toxice. Este cazul căpşunilor, crescute forţat şi care au apărut deja pe piaţa din România, deși nu este sezonul lor. Medicii atrag atenția că pesticidele pot declanşa diferite forme de cancer. 

Deşi sunt o sursă bogată de antioxidanţi, căpşunile care se găsesc în magazine și piețe conţin cea mai mare cantitate de pesticide. Pe o singură mostră de căpşună s-au descoperit 20 de tipuri diferite de substanțe toxice.

Același studiu arată că 70% din 48 de tipuri de fructe şi legume analizate erau contaminate cu reziduuri de pesticide.

Nici produsele autohtone nu mai sunt la fel de curate cum au fost odată. 


Substanțele toxice rămân în fructe şi legume chiar dacă acestea sunt bine spălate şi curăţate de pieliţă, susţin specialiştii. Mai mult de 98% din mostrele de spanac, piersici, nectarine, cireşe şi mere au ieşit pozitive la testele pentru depistarea a cel puţin unui tip de pesticid. 

Pe termen lung, consumul de fructe şi legume cu conţinut ridicat de chimicale poate dăuna grav sănătăţii organismului.

Comisarii susţin că cele mai periculoase sunt fructele şi legumele importate din ţările din afara Uniunii Europene. În special din Turcia, unde nu existe standardele de calitate cerute de UE. 

Mai multe articole despre:
video legume fructe pesticide căpşune toxice