Lista alimentelor care inflamează articulațiile
Pentru persoanele suferinde de artrită, activitățile zilnice nu sunt deloc simple. Inflamația articulațiilor provoacă rigiditate și dureri foarte mari, care împiedică pacientul să facă lucruri simple precum prinderea, îndoirea, atingerea sau ridicarea.
Dacă și tu suferi de artrită, vestea bună este că îți poți ameliora simptomele fiind atentă la dietă.
Schimbarea stilului de viață te poate ajuta la reducerea severității durerii artritei. Mișcarea regulată, cu impact redus și alimentația corectă pot ameliora durerea cauzată de inflamația articulațiilor și te pot ajuta să faci mai multe din activitățile pe care le iubești.
Deoarece anumite alimente pot agrava simptomele artritei este bine să le eviți. Iată care sunt principalele produse cunoscute pentru faptul că inflamează articulațiile:
Dulciurile
Consumul de prea mult zahăr crește inflamația în organism. Specialiștii spun că este nevoie doar de o cantitate de 40 de grame de zahăr pentru a declanșa răspunsul antiinflamator în organism. De aceea, cu cât limitezi consumul zilnic de zahăr, cu atât simptomele tale se vor ameliora. Se recomandă să eviți băuturile răcoritoare, bomboanele și produsele de patiserie, dacă vrei să-ți reduci durerea de artrită.
Lactatele
Deși produsele lactate au în compoziția lor mulți nutrienți benefici, precum proteine și calciu, acestea mai conțin și cazeină, o substanță care poate contribui la creșterea inflamației.
Alimente grase
Corpul tău are nevoie de grăsimi pentru a funcționa, însă este important să adaugi în dieta ta alimente ce conțin grăsimi sănătoase, nesaturate. În plus, trebuie să limitezi consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și să eviți grăsimile trans, care sunt nesănătoase. Iată cum poți diferenția alimentele cu grăsimi sănătoase de cele nesănătoase:
Grăsimile trans (rele) - acestea se regăsesc în principal în alimentele procesate, în prăjeli, în mâncarea fast-food sau în gogoși. Alimentele cu grăsimi saturate inflamează articulațiile și cresc riscul de îmbolnăvire, în general.
Grăsimile saturate - sunt cele care, deși nu sunt la fel de dăunătoare precum grăsimile trans, în comparație cu grăsimile nesaturate au un impact negativ asupra sănătății. Ele ar trebui consumate cu moderație. Alimentele care conțin cantități mari de grăsimi saturate includ carnea roșie, untul, brânza și înghețata. Unele grăsimi pe bază de plante, cum ar fi uleiul de cocos și de palmier, sunt, de asemenea, bogate în grăsimi saturate.
Grăsimile nesaturate (bune) – sunt grăsimi mononesaturate și polinesaturate și includ uleiuri vegetale (cum ar fi măsline, canola, floarea soarelui, soia și porumb), nuci, semințe, avocado și pește.
Carbohidrații rafinați
Organismul transformă carbohidrații din alimente în energie. Dar, ca și grăsimile, carbohidrații pot fi împărțiți în două categorii: buni și răi. Carbohidrații buni sunt cei complecși, care promovează un sistem digestiv și un metabolism sănătos, iar cei răi sunt carbohidrații simpli sau rafinați, care au puține substanțe nutritive, cresc nivelul de zahăr din sânge și pot provoca inflamații.
Carbohidrații complecși se găsesc, în special, în legume și cereale integrale, iar cei răi sunt adăugați în mâncărurile procesate, produsele din făină albă, orez alb, prăjituri și deserturi, cereale procesate sau băuturi îndulcite. Toate alimentele care conțin carbohidrați simpli inflamează articulațiile, dar contribuie și la apariția unor boli cronice.
Nutriționiștii recomandă să reduci cantitatea de carbohidrați rafinați din dietă și să-i înlocuiești cu proteine slabe, cereale integrale, fructe, legume și grăsimi din surse vegetale.