MENIU

Liderul chinez Xi Jinping a ajuns la Moscova. Vladimir Putin nu l-a întâmpinat pe aeroport. Primul mesaj de pe aeroport: China și Rusia sunt parteneri de încredere - VIDEO

Vladimir Putin și Xi Jinping în teleconferință (dec. 2021 - Profimedia)

Președintele Chinei, Xi Jinping, a sosit luni la Moscova, pentru întâlnirea crucială pe care o are programată cu omologul său rus, Vladimir Putin. De remarcat că liderul de la Kremlin nu a fost prezent pe aeroport, Xi fiind întâmpinat de un număr mare de jurnaliști ruși, după cum arată imaginile transmise de televiziunile rusești. De asemenea, autoritățile de la Moscova au pregătit pentru liderul de la Beijing covorul roșu. 

"În urmă cu 10 ani, în timpul primei mele vizite în Rusia în calitate de președinte al Republicii Populare Chineze, președintele Vladimir Vladimirovici Putin și cu mine am deschis o nouă pagină în dezvoltarea cuprinzătoare a relațiilor chino-ruse. În acești 10 ani, legăturile bilaterale au fost consolidate și dezvoltate pe baza nealinierii, a non-confruntării și a nedirecționalizării față de terți, a creat un nou model de relații interstatale în spiritul respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării reciproc avantajoase", a subliniat liderul chinez, relatează presa rusă.

 

De notat este faptul că aceasta e prima vizită a lui Xi în plan extern după ce a fost reales. Vizita lui Xi în Rusia va ține până miercuri. Potrivit analiștilor, președintele rus Vladimir Putin se așteaptă ca președintele chinez Xi să-și exprime solidaritatea împotriva hegemoniei occidentale în urma discuțiilor care vor avea loc la Moscova, relatează Mediafax.

 

 

 

De asemenea, specialiștii cred că Xi va prezenta China ca un pacificator global care intenționează să medieze un sfârșit al războiului din Ucraina.

 

Xi va fi primul lider mondial care îi va strânge mâna lui Putin de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele liderului rus în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia de la începutul războiului. Moscova respinge acuzația.

 

🇨🇳🇷🇺Xi Jinping\"s plane has arrived in Moscow
. pic.twitter.com/Bmj6KvBaV7

— J. Malkova🇷🇺♥️ (@CanadianKitty1) March 20, 2023
 
Mai multe articole despre:
Xi Jinping Moscova Putin razboi pace ucraina