MENIU

Lidera opoziţiei din Belarus, apel la președintele Franței - Ce i-a cerut Tihanovskaia lui Macron

Svetlana Tihanovskaia, lidera Opoziției din Belarus Foto: Twitter.com

Lidera opoziţiei belaruse din exil cere ajutorul președintelui Franței. Svetlana Tihanovskaia i-a solicitat miercuri președintelui Emmanuel Macron să-şi utilizeze întreaga sa influenţă pentru a ajuta la rezolvarea crizei politice din ţara sa, condusă de dictatorul Lukașenko de aproape 30 de ani.

Svetlana Tihanovskaia a anunțat că este pregătită să se întâlnească „în orice moment” cu preşedintele Emmanuel Macron.

„Belaruşii au nevoie de energie nouă pentru a merge mai departe”,  a declarat Tihanovskaia la sosirea sa la Paris, referindu-se la realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în august 2020 şi la represiunea care s-a abătut de atunci asupra oponenţilor, jurnaliştilor şi militanţilor pentru drepturile omului în Belarus, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Contracandidată a lui Lukaşenko în alegerile prezidenţiale, Tihanovskaia a fugit în exil în Lituania imediat după alegerile din august 2020.

„Îndemn Franţa şi pe preşedintele Macron să acţioneze într-un mod decisiv în căutarea unei soluţii la criza belarusă”, a spus aceasta într-o conferinţă de presă la Casa Jurnaliştilor opozanta care trăieşte în prezent în exil în Lituania, subliniind „greutatea” Parisului pe scena internaţională.

Tihanovskaia, care va avea până sâmbătă mai multe întâlniri cu ocazia vizitei sale la Paris, a precizat că nu are programată o întrevedere cu preşedintele francez.

„Dar ne-am întâlni cu bucurie în orice zi şi în orice moment”, a spus ea.

Svetlana Tihanovskaia urma să aibă o serie de întâlniri miercuri după-amiază, între care cu ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, cu preşedintele Senatului, Gerard Larcher şi cu alţi responsabili ai legislativului francez, iar cu primarul Parisului, Anne Hidalgo, sâmbătă.

Preşedintele Emmanuel Macron a fost primul lider occidental care s-a întâlnit cu Tihanovskaia în septembrie 2020 la Vilnius, la o lună după realegerea preşedintelui Lukaşenko pentru al şaselea mandat, realegere contestată de zeci de mii de manifestanţi în fiecare duminică în decurs de mai multe săptămâni.

Macron i-a promis atunci să pună umărul la medierea OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) a crizei politice belaruse, promisiune rămasă la nivel declarativ.

De atunci, Svetlana Tihanovskaia a fost primită de cancelarul german Angela Merkel, de preşedintele american Joe Biden la 27 iulie la Washington şi de premierul britanic Boris Johnson în luna august.