MENIU

Lider maghiar, mesaj pentru UDMR: Cine votează Ponta, îl susține pe VADIM TUDOR

Fostul candidat la președinție Szilagy Zsolt critică susținerea pe care UDMR i-o acordă lui Victor Ponta, dar și asocierea indirectă a formațiunii maghiare cu PRM pentru susținerea la prezidențiale a lui Ponta.

"Cred că suntem la un moment trist, dar simbolic prin faptul că UDMR a ajuns în alianță cu PRM, setea de putere face posibil ca partidele care se numesc democratice fac o alianță fără jenă cu PRM. În Occident, un partid social-democrat nu s-ar asocia niciodată cu extrema dreaptă sau cu o formațiune extremistă. În România însă totul se poate, iar asta denotă că politica în România se face nu pe principii, pe idei, pe valori, ci pe pradă. Majoritatea electoratului maghiar nu l-a susținut pe domnul Ponta în ciuda eforturilor UDMR tocmai pentru că în ultimii doi ani, în calitate de premier, a făcut dovadă de mai multe fapte anti-maghiare și anti-minoritare. Electoratul maghiar a votat deja cu Klaus Iohannis. Trebuie să recunosc că în cazul nostru, o parte a voturilor pe care ne puteam baza s-au dus deja spre Klaus Iohannis încă din primul tur. Prin semnarea acestui protocol, cei care îl votează pe domnul Ponta, îl susțin pe Corneliu Vadim Tudor.

Cred că UDMR va rămâne captiv în acel protocol semnat cu domnul Ponta care datează de dinainte de alegerile parlamentare din 2012, protocol care a fost dat publicității la sfârșitul lui 2013, după ce ieșise oricum la iveală în presă.

În ultimii ani s-a dovedit că majoritatea maghiarilor nu se conformează indicațiilor liderilor UDMR atunci când nu este vorba despre un candidat maghiar. Maghiarii votează dreapta și calea europeană. UDMR l-a susținut acum 10 ani pe Adrian Năstase, acum cinci ani pe domnul Geoană, iar la referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu a militat pentru demiterea acestuia. În aceste cazuri, majoritatea maghiarilor nu a urmat sfatul liderilor UDMR.

La Bruxelles, există o îngrijorare majoră legată de faptul că UDMR susține candidații stângii de 10 ani. Aceasta a fost temă de dezbatere în PPE, dar de cele mai multe ori s-a invocat că suntem minoritari și suntem alături de cei puternici. Eu cred că dacă ești minoritar, poți să respecți valorile familiei politice din care faci parte.

Noi am spus de-a lungul campaniei că e greu să susții un candidat care e premier și are o campanie anti-maghiară. Am anunțat pe cine nu vom susține, ne vom întâlni sâmbătă, la Târgu Mureș și vom anunța pe cine vom susține", a declarat Szilagy Zsolt, pentru realitatea.net.