MENIU

Lichior sau coniac pentru un cocktail perfect la final de zi? Învață secretele de la specialiști (P)

Ce poate fi mai relaxant, după o zi în care am fost alergați și stresați, decât o seară petrecută acasă, alături de prieteni și familie, savurând un cocktail rafinat?

Dincolo de simpla degustare, cocktailurile reprezintă o veritabilă artă, o călătorie prin istorie și cultură, o manieră elegantă și sofisticată de a transforma o seară obișnuită într-o experiență de neuitat. Povestim în articolul de astăzi ce cocktail poți face cu două băuturi care nu trebuie să lipsească din casa noastră: coniac și lichior.

Mai întâi, puțină istorie

Coniacul, această băutură nobilă care provine din regiunea Charente din Franța, poartă cu sine o moștenire de secole. Distilat din vinuri fine și maturat în butoaie de stejar, coniacul oferă o complexitate de arome și gusturi care îl fac inconfundabil. În secolul al XVII-lea, comercianții olandezi au descoperit tehnica distilării vinului pentru a-l păstra mai bine în timpul transportului. Așa au luat ființă primele mostre de coniac, iar restul, cum se spune, este istorie. Băutura a devenit rapid sinonimă cu rafinamentul și luxul, fiind savurată de aristocrați și regi.

Lichiorul, pe de altă parte, oferă o explozie de arome și posibilități infinite în lumea cocktailurilor. De la faimosul Limoncello italian la exoticul Midori japonez, fiecare lichior poartă cu sine caracteristici unice care pot transforma un cocktail obișnuit într-o adevărată capodoperă. În Evul Mediu, lichiorurile erau produse de călugări în mănăstiri, folosite inițial ca medicamente. Astăzi, ele reprezintă o componentă esențială în multe dintre cocktailurile celebre din lume.

Nu putem menționa istoria lor, fără a arunca o privire asupra influenței în pop-culture. De la Martini-ul lui James Bond ("shaken, not stirred") la Cosmopolitan-ul lui Carrie Bradshaw din "Sex and the City", cocktailurile au devin simboluri ale stilului de viață sofisticat și elegant. În filmele vechi de la Hollywood, vedetele obișnuiau să savureze Old Fashioned sau Manhattan, semn că o băutură bine preparată poate spune multe despre personalitatea unui personaj.

Coniac: ce cocktail poți face cu el?

Una dintre primele rețete de cocktailuri este Mint Julep. Creat în 1800 în Statele Unite, rețeta sa este simplă: coniac, mentă proaspătă și zahăr!

Puțin mai târziu, în jurul anului 1830, în Franța a fost creat Sazerac. Rețeta sa este mai elaborată, combinând coniac, zahăr, Bitter Peychaud (un tip de bitter aromatic făcut din gențiană), absint și lămâie. Este încă un clasic printre marile cocktailuri pe bază de coniac.

 

Treizeci de ani mai târziu, în 1860, Cognac Collins a fost inventat la Londra. Rețeta este aceeași și astăzi:

  • Coniac 40 ml
  • Suc de lămâie 20 ml
  • Zahăr 15 ml
  • Apă minerală 120 ml

Coniaculse reinventează în mod constant și inspiră noi generații de iubitori de cocktailuri. Printre numeroasele creații recente, una a devenit emblematică: Coniac Summit. Creat în 2008 la Cognac de 20 de mixologi de la unele dintre cele mai bune case de cocktailuri din lume. Astăzi, este o rețetă emblematică.

 

Rețeta Coniac Summit

Ingrediente :

  • 4 felii subțiri de ghimbir
  • 4 până la 5 cuburi de gheață
  • 4 cl de coniac
  • 1 coajă de lămâie verde
  • 6 cl de limonadă de casă
  • 1 felie subțire de castravete

Începe prin a pune 4 felii de ghimbir în pahar și zdrobește-le ușor. Adaugă cuburile de gheață și toarnă coniacul. Pune apoi o coajă de lămâie verde și completează cu limonadă de casă. Se ornează cu o felie de castravete.

Lichior: mai mult decât o bază de cocktail

În primul rând, ce este lichiorul? Este rezultatul amestecării a patru ingrediente:

  • alcool: alcool etilic de 96°, băuturi spirtoase (coniac, rom, brandy etc.), distilat sau un amestec al acestor trei tipuri de alcool
  • zahăr
  • fructe, plante, flori și/sau mirodenii: acestea conferă lichiorului aroma sa în urma distilării sau a macerării în alcool
  • apă

Pentru a fi numită "lichior", băutura alcoolică trebuie să aibă o tărie de cel puțin 15°, iar lichiorurile tradiționale pot avea o tărie de până la 70°. De asemenea, trebuie să conțină 100 de grame de zahăr la litru. Conținutul de zahăr poate ajunge chiar și la 200 până la 400 de grame în cazul cremelor de fructe.

 

Cele mai puternice lichioruri pot fi băute pure, ca aperitiv, sau ca băutură de după cină. De asemenea, pot fi folosite în cocktailuri ca alcool secundar, în combinație cu băuturi spirtoase precum rom, vodcă, whisky sau gin, pentru a scoate în evidență cele mai bune arome dintr-un amestec de arome. Lichiorurile pentru cocktailuri sunt folosite într-o gamă largă de rețete, de la marile clasice la cele mai originale.

Lichiorurile pot fi folosite și în bucătărie. Acestea sunt utilizate în principal în rețete dulci (clătite, înghețată, produse de patiserie), dar pot fi folosite și pentru a flamba un fel de mâncare și pentru a aromatiza anumite preparate sărate, cum ar fi pateurile.

 

Mai multe articole despre:
coniac