MENIU

Liberalul Ionuț Stroe, despre criticile FMI: Taxa de 1% pentru companii nu va fi o povară, va aduce la buget 1,7 miliarde de euro

Liberalul Ionuț Stroe, replică după criticile FMI

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, susține că impozitul de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii va aduce la buget aproximativ 1,7 miliarde de euro. Liberalul a respins criticile formulate de Fondul Monetar Internațional la adresa politicii fiscale, care a transmis că taxa pentru marile companii este „o povară suplimentară”.

 

„Guvernul nu ia măsuri pe care le dorește FMI, pentru că nu are un contract de împrumut” cu FMI, a reiterat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. Reacția de joi a liberalului vine după ce FMI a lansat mai multe critici față de pachetul de măsuri fiscale adoptat de Guvern.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că măsurile fiscale anunțate de Guvern sunt necesare pentru că în joc este dezvoltarea economică a României. Acesta a argumentat că impunerea impozitului de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii „nu va fi nicio povară”, cum a numit-o FMI, ci va aduce bani la buget.

„Va aduce aproximativ 1,7 miliarde de euro, o sumă foarte importantă, care poate până în momentul de față nu ar fi fost, eu știu, evidențiată. De altfel, știți foarte bine că există companii care preferă să se folosească de anumite echilibrări fiscal-bugetare și să ascundă profitul. Noi credem că de data asta, 1% pe cifra de afaceri la marile companii nu va fi nici un fel de povară (...). Trebuie să luăm aceste măsuri (fiscale), pentru că în joc este până la urmă dezvoltarea economică a acestei țări”, a declarat Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL, la RFI România.

Misiunea FMI și-a prezentat concluziile evaluării din România. Pachetul fiscal asumat de Cabinetul Ciolacu este un pas important pentru reducerea deficitului, dar e nevoie de mai multe reforme pentru creșterea veniturilor, spune Fondul Monetar Internațional. FMI consideră că politica fiscală trebuie să fie mai predictibilă și că taxa de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii este o povară suplimentară. De asemenea, FMI anticipează un deficit bugetar de 6% în acest an, mult peste ținta inițială de 4,4 procente.

„Ideea centrală este că FMI a transmis că ceea ce am făcut până în momentul de față a fost corect, că măsurile care au fost luate vin să rezolve această problemă reală, dar sunt oarecum insuficiente.

Acum, oricum ar fi, noi nu luăm măsuri pe care le solicită sau le dorește FMI, pentru că nu avem un contract de împrumut cu FMI-ul și nici nu ne dorim lucrul ăsta. Ne dorim într-adevăr să avem un buget echilibrat, un buget sănătos, ne dorim să nu pierdem banii europeni, luăm aceste măsuri.

FMI oferă aceste recomandări în această vizită anuală pe care o face în România, dar asta nu înseamnă că ad litteram, ca și când am fi condiționați de un contract de împrumut, cum am fost în 2009, trebuie să luăm în considerare tot ce spun ei”, a mai explicat Ionuț Stroe, potrivit RFI România.

Măsurile fiscale deja aprobate de Guvern și pentru care și-a asumat răspunderea la sfârșitul lunii septembrie nu se aplică în acest moment pentru că sunt blocate la CCR.