MENIU

LIBER la turnee și concerte pentru muzicienii britanici în UE după BREXIT - Vor fi scutiți de viză în 19 țări

LIBER la turnee și concerte pentru muzicienii britanici în UE după BREXIT Foto: iconcert.ro

Muzicienii britanici vor fi scutiți de viză sau permis de muncă în 19 ţări din Uniunea Europeană, după BREXIT. Cu celelalte 8 țări, care nu permit viză sau turnee gratuite, printre care și România, sunt purtate discuții în acest omment, au anunțat autoritățile de la Londra.

„Noi, ca guvern, am vorbit cu fiecare stat membru al UE despre problemele cu care se confruntă industria muzicală sau de diversitsment când dorim să facem turnee în Europa”, a anunțat Departamentul pentru Digitalizare, Cultură, Media și Sport (DCMS) din Marea Britanie într-un comunicat.

„Din aceste discuții, 19 state membre au confirmat că muzicienii și interpreții din Marea Britanie nu au nevoie de vize sau permise de muncă pentru turnee pe termen scurt.”, scrie Variety.com. Astfel că aceștia vor putea să cânte liber în limita a trei luni, fără a face demersuri administrative la care sunt supuşi alţi cetăţeni. 

Aceste țări sunt: ​​Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia și Suedia.

Muzicienii britanici pot susţine turnee în UE timp de 90 de zile în decurs de 180 de zile.

Anunțul vine după luni întregi de campanii ale unor celebri artiști britanici, printre care Elton John, Ed Sheeran, Bob Geldof, Iron Maiden. Când UK a părăsit oficial Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2021, condițiile în care artiștii britanici puteau merge în turneu erau necalre. Aceștia, alături de echipele lor tehnice au avut nevoie de vize, separat, pentru fiecare stat membru UE, iar costul unui astfel de permis ajungea și la peste 400 de lire sterline. 

„Acum colaborăm activ cu restul statelor membre ale UE care nu permit viză și nu permit turnee gratuite și le solicităm să modifice condițiile în conformitate și cu regulile generoase ale Regatului Unit, care permit artiștilor în turneu și personalului tehnic să vină în Marea Britanie până la trei luni fără viză ”, se mai anunță în același comunicat al Guvernului de la Londra.

„S-au inițiat deja discuții formale prin intermediul oficialilor și miniștrilor DCMS către Spania, Croația, Grecia, Portugalia, Bulgaria, România, Malta și Cipru”, au adăugat aceștia.

Deocamdată, în Grecia, de vineri, sunt interzise concertele pe două insule turistice Zakynthos, din Marea Ionică, şi în vestul Cretei, în provincia Chania, pentru a limita răspândirea COVID-19, a declarat viceministrul său pentru protecția civilă, scrie The Guardian. Decizia a fost luată după creșterea infectărilor cu peste 50% în ultima săptămână, în aceste regiuni.

CARANTINĂ de noapte în două insule din Grecia, după EXPLOZA cazurilor COVID-19 - Circulația nocturnă, interzisă de vineri