MENIU

Liber de Ziua Copilului şi Rusalii 2017. Ce drepturi au angajaţii care lucrează pe 1 şi 5 iunie

Zile libere pentru români

Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti. Prima şi a doua zi de Rusalii, care în acest an pică pe 4 şi 5 iunie, precum şi 1 iunie, de Ziua Copilului, sunt sărbători legale nelucrătoare, astfel că salariaţii cu program normal se vor bucura de un weekend prelungit. Potrivit Codului muncii, acordarea zilelor libere se face de către angajator, iar prin contractul colectiv de muncă aplicabil (acolo unde este cazul) pot fi stabilite şi alte zile libere. În acelaşi timp, de reţinut este că sărbătorile legale nelucrătoare şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu se includ în durata concediului de odihnă anual. Rusalii 2017. Dacă vei lucra de Rusalii, angajatorul trebuie să-ţi acorde compensaţii.

În prezent, Ziua Copilui, prima şi a doua zi de Rusalii se numără printre liberele legale incluse în Codul muncii - singurul act normativ în vigoare ce prevede în ce zile de sărbătoare legală nu se lucrează.

Acordarea de timp liber în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală nu este valabilă pentru toţi salariaţii. Concret, aşa cum este precizat în Codul muncii, anumite categorii de angajaţi trebuie să lucreze în aceste zile, beneficiind, în schimb, de compensaţii. 

Înainte de toate, este vorba de unităţile sanitare şi unităţile de alimentaţie publică. Pentru acestea, Guvernul trebuie să stabilească programe de lucru adecvate, pentru a se asigura asistenţa medicală şi aprovizionarea cetăţenilor cu produse alimentare de strictă necesitate. Apoi, legea face referire la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Angajaţilor vizaţi trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător sau să li se acorde un spor salarial, conform dispoziţiilor Codului muncii: "Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140 (sanitare şi de alimentaţie publică - n. red.), precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 (cele pentru care activitatea nu se poate întrerupe - n. red.) li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru", potrivit avocatnet.ro.

Dacă nu dau liber salariaţilor în zilele de sărbătoare legală sau dacă nu acordă compensaţiile prevăzute de lege celor care lucrează în aceste zile, angajatorii riscă să primească amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Sărbătoarea de Rusalii este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh şi reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru toţi creştinii. Această sărbătoare marchează coborârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Câte zile libere mai avem în 2017:

1 iunie (joi) – Ziua Copilului
4 iunie (duminică) și 5 iunie (luni) – Rusalii
15 august (marţi) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
1 decembrie (vineri) — Ziua Naţională a României
25 decembrie (luni) și 26 decembrie (marți) – Crăciunul