MENIU

Leul iese din corzi după o săptâmână de coşmar. Atacurile la BNR continuă

<p>Leul, &icirc;n picaj </p>

Moneda euro a scăzut ușor în raport cu leul la cursul oficial anunțat de BNR, până la valoarea de 4,7628 lei, față de maximul istoric de 4,7648 lei de vineri. Leul îşi revinise uşor încă de dimineaţă, după o săptămână de coşmar, scrie Realitatea Financiara.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,7628 lei, o scădere de 0,04% faţă de nivelul atins vineri, după ce a atins niveluri record de 11 ori în ianuarie.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a scăzut de la 4,2034 lei la 4,1739 lei.

Cursul francului elveţian a coborât de la 4,2213 lei la 4,2076 lei.

Moneda euro a coborât uşor, luni dimineaţă, pe piaţa interbancară după maximul istoric atins vineri – de 4,7648, la cursul oficial al BNR.

Cursul euro/leu a coborât pe piaţa interbancară la valoarea de 4,7568 lei/euro, luni la 8 dimineaţa.

Consilierul primului-ministru Darius Vâlcov a declarat, duminică, la un post TV, că proiectul de lege a bugetului pentru 2019 este gata, urmând a fi prezentat de către Guvern marţi, 29 ianuarie, iar în 5 sau 6 februarie va putea începe dezbaterea acestuia în Parlament.

Întârzierea bugetului este unul dintre motivele principale ale deprecierii leului, alături de instabilitatea fiscală, dar şi de deteriorarea fundamentelor macroeconomice, în special a deficitului comercial şi de cont curent.

„Este gata, va fi anunţat marţi (...) Pe 5 sau 6 februarie va putea începe şi dezbaterea pe marginea acestuia, atunci când Parlamentul se întoarce", a afirmat Vâlcov.

Mai multe articole despre:
curs valutar cursul valutar