MENIU

Legumele românești, mai scumpe în acest an. Oamenii scot tot mai mulți bani din buzunar pentru mâncare

Sursa foto: Arhivă

În ultimul an, legumele s-au scumpit de la o lună la alta, iar românii scot tot mai mulți bani din buzunar pentru mâncare. Cartofii se află în topul scumpirilor, dar și pentru produsele autohtone românii scot mai mulți bani din buzunar. Producătorii pun totul pe seama crizei energetice, dar și a prețurilor uriașe ale carburanților. Față de anul trecut, costul unei recolte s-a dublat, iar mulți dintre fermieri spun că nu au piață de desfacere. 

Valul de scumpiri fără precedent din ultimul an i-a afectat inclusiv pe producătorii le legume. Georgeta Dragne parcurge zilnic aproximativ 43 de kilometri pentru a-și vinde legumele. Este o afacere de familie, însă față de alți ani costurile sunt uriașe.

Georgeta Dragne: Ăsta este serviciul nostru de zi cu zi, mâncarea noastră, pâinea. Și din zi în zi merge mai prost, vânzarea nu mai merge. Cel mai mare preț e 6 lei la noi. Acum un plin ne duce 5 milioane pe săptămână, deci pe lună, 20 de milioane.

Reporter: Au fost zile în care ați rămas cu produsele și le-ați aruncat?

Georgeta Dragne: Da, de multe ori, mai ales castraveții. 

Îngrijorător este că tot mai mulți fermieri acuză că nu au piață de desfacere, iar lipsa unor depozite frigorifice în care să își păstreze produsele proaspete mai multe zile îi forțează pe legumicultorii români să găsească soluții rapide pentru valorificare. Așa ajung la mâna samsarilor, care vând în piețe legume la prețuri uriașe.

Datele arată că puterea de cumpărare a scăzut cu 50% în ultimul an, iar unii români sunt nevoiți să se limiteze la strictul necesar.

Românii scot mai mulți bani din buzunar și pentru carne, lactate și ouă. 

Mai multe articole despre:
pret legume majorare pret legume