MENIU

Legumele crescute cu azot în exces îţi pun sănătatea în pericol. Cum le recunoşti

Pericolul din legume

Azotul joacă un rol major în metabolismul plantelor, este un element esenţial al fotosintezei, care permite transformarea materiei minerale în ţesut vegetal şi are un rol important în creşterea vegetativă. Majoritatea legumicultorilor fertilizează culturile cu azot, însă atunci când se exagerează - fie din neştiinţă, fie din dorinţa de a accelera şi creşte producţia, altfel spus în goana după profit, consumatorii au de suferit.

Legumele obţinute din culturi fertilizate iraţional cu azot prezintă acumulări de nitraţi şi nitriti, compuşi foarte nocivi organismului uman. Nitratii şi nitritii ajunşi în organism determina apariţia methemoglobinei şi formarea nitrozaminazelor, cu efecte mutagene şi cancerigene.

Cum recunoşti legumele crescute cu exces de azot

Identificarea fără dubii a legumelor obţinute din culturi în care s-a exagerat cu îngrăşămintele cu azot se realizează doar în laborator. Totuşi, sunt câteva indicii care îţi arată dacă salată, spanacul, ridichile şi ceapă verde au fost astfel tratate.

Cine a cultivat aceste legume sau a avut prilejul să le observe cum arată atunci când se dezvoltă în condiţii naturale poate să sesizeze, prin comparaţie, care sunt legumele crescute forţat, potrivit bzi.ro.

Astfel, legumele tratate în exces cu azot arată nefiresc de bine, exagerat de dezvoltate, dar cu o culoare nematurata, prea crudă. De parcă procesele de măturare care se desfăşoară în plantă în mod normal, nu au ţinut pasul cu creştere.

De asemenea, legumele forţate cu azot se ofilesc mult mai repede, datorită conţinutului mai ridicat de apă şi tind să se deprecieze mai rapid decât cele crescute într-un ritm natural.

Mai multe articole despre:
legume azot