MENIU

Legile Puterii | Sorin Cîmpeanu, optimist în privința dorinței profesorilor de a se vaccina împotriva Covid-19 - CRITERIU pentru redeschiderea școlilor

Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu a anunțat joi seară, în emisiunea ”Legile Puterii” de la Realitatea Plus, că a ajuns la un consens cu sindicatele din învățământ și cu asociațiile de elevi și părinți în privința condițiilor pentru redeschiderea școlilor. Vaccinarea profesorilor este una dintre acestea, ministrul Educației exprimându-și convingerea că mulți angajați din sistem vor dori să se imunizeze. 

”Au fost consultări-maraton, a fost un update și o completare a consultărilor inițiate în cel mai larg proiect de consultări, ”România Educată”. Am agreat prin consens o serie de puncte comune care preocupă întreaga societate, atât cu părinții, cât și cu elevii, profesorii, studenții. 

Numitorul comun are trei puncte: cu toții am afirmat dorința de redeschidere în format clasic a cursurilor în semestrul al doilea, pe 8 februarie, sub rezerva evoluției epidemiologice care va fi analizată după 15 ianuarie. 

Un alt criteriu este evoluția campaniei de vaccinare, tot cu termen jumătatea lunii ianuarie. Am solicitat tuturor instituțiilor de învățământ o raportare numerică a disponibilității de vaccinare a personalului din învățământ. Răspunsurile nu constituie nicidecum o obligație de vaccinare, dar ne vor ajuta la pregătirea numărului de doze. Cu cât vom avea mai multe persoane vaccinate, cu atât riscul de transmitere a acestui virus va scădea. 

(...) Este important să nu avem creșteri spectaculoase a infectărilor. Vom lua în calcul măsurile luate de alte state care se confruntă cu situații asemănătoare și radiografia reală, la moment, a amplorii fenomenului, a numărului de elevi care au înregistrat dificultăți pe parcursul perioadei de predare online, din lipsă de profesori, de echipament. 

Sistemul de educație a suferit pe parcursul acestei perioade. Predarea online nu se potrivește oriunde și oricum. Spre deosebire de sisteme de educație considerate mai avansate decât cel din România, profesorii de la noi au făcut eforturi pentru a duce mai departe procesul de educație și de a nu gripa anul școlar și universitar”, a declarat Cîmpeanu. 

Ministrul Educației și-a exprimat convingerea că rezultatele sondajelor care arătau o rată ridicată de refuz a vaccinării în rândul cadrelor didactice s-a schimbat de la debutul campaniei. 

”Aceste sondaje au fost făcute pe eșantioane de 10.000 - maximum 13.000 de persoane. Raportarea cerută este pentru toți cei 340.000 de angajați. Între momentul sondajului și acest moment, campania de vaccinare cred că a făcut pași importanți. Sunt convins că mulți dintre cei 340.000 de angajați din învățământ vor înțelege importanța necesității vaccinării. 

Comunicarea trebuie făcută de medici pentru că ei au credibilitate. Zilele următoare vom discuta cu colegii de la Medicină și Farmacie”, a adăugat Cîmpeanu. 

”Nu stă în dreptul meu să mă pronunț, dar coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că cel mai probabil la finalul lunii ianuarie - începutul lunii februarie”, a mai răspuns ministrul după ce a fost întrebat dacă pe 8 februarie vor fi imunizați profesorii.