LEGILE PUTERII | Raluca Turcan: „Căutăm o soluție pentru pensiile speciale. Nu am în totalitate convingerea că nu vom avea blocaj la CCR”
Ministrul Muncii - Raluca Turcan a declarat, în emisiunea Legile Puterii, la Realitatea PLUS, că în momentul de față se caută soluții pentru pensiile speciale, având mai multe variante de lucru, dar nu garantează că guvernanții nu vor avea un blocaj la Curtea Constituțională a României (CCR). Ministrul a răspuns la întrebările oamenilor trimise pe mail.
„O temă la modă este aceea a recalculării pensiilor și ea este folosită în cheie politicianistă de cele mai multe ori. Făcând această evaluare profesionistă cu echipa de la minister, am ajuns la concluzia ca fiecare casă de pensii teritorială să reia aproximativ 6000 de dosare pe lună. E o muncă titanică și un subiect despre care s-a vorbit mult și s-a făcut extrem de puțin. S-au creat iluzii deșarte. Sunt oameni care după o viață de muncă nu se bucură nici de respect, nici de echitate, nici măcar de o speranță că la un anumit moment le va fi mai bine.
Cât privește ca timp recalcularea, nu aș vrea să iau în calcul o variantă de 4, 6 sau 8 ani. Noi vorbim deja de un viitor predictibil. Nu sperăm la câteva luni, că nu poți întrepta într-un timp atâ de scurt ce nu s-a făcut în ani întegi”, a declarat Raluca Turcan referitor la calcularea pensiilor.
Cât privește decizia CCR de miercuri, ministrul Muncii a spus: ”Ea statuează două lucruri și anume că această contestare a majorării cu 14 la sută a pensiilor, pe care a făcut-o Guvernul Orban anul trecut a fost făcută într-o habotnicie politică pentru că a fost abrogată o hotărâre și nu au lăsat nimic în loc. Practic, confirmă faptul că Guvernul și legislativul au rămas fără normă legală. În același timp, mai există o consecință și anume că Parlamentul va decide în final cu cât se majorează pensiile. Dacă se respectă calendarul propus de Guvern, dacă se trece la acea majorare, nesustenabilă în momentul de față, cu 40 la sută, aruncată în permanență în față și în mintea oamenilor, dar pentru care practic nu s-a mișcat un deget.
Spuneam câte dosare trebuie evaluate lunar, dar pentru a ajunge la aceste dosare trebuie să ai o evidență a tuturor pensiilor, băgate toate datele într-un sistem pentru care îți trebuie personal. Și apoi să se apuce de modalitatea de calcul pentru care optează legiuitorul. Pensiile vor fi indexate cel puțin cu rata inflației în perioada următoare până vom ajunge la recalculare. Nu pot să anticipez un termen cu recalcularea pentru că v-am spus: este vorba de infrastructura umană, dotarea cu echipamente, de digitalizarea sistemului și de comasare a sistemelor integrate pe care le folosesc casele de pensii județene cu casa națională de pensii. Vreau să ajungem cu toții, într-o solidaritate socială puternică, la cea mai bună variantă de calcul. Până acum avem două legi care funcționează oarecum simultan”.
Pensiile speciale: ”Decizia am luat-o deja”
Întrebată ce va face cu pensiile speciale, ministrul a răspuns: ”Pensiile de serviciu au fost un subiect tabu. Prin modificări succesive în Parlament, s-au creat condiții favorizante și s-a ajuns la anomalii precum pensii de 78.000 lei în condițiile în care 900.000 de pensionari au pensie de 800 lei pe lună.
Căutăm o soluție. Sunt foarte sinceră, nu am în totalitate convingerea că nu vom avea blocaj la Curte. Aș vrea să găsim o variantă care să reglementeze lucrurile pentru viitor după care să găsim o soluție pentru cei care au ieșit deja în pensie. Sunt mai multe variante, nu vreau să lansez public acum. Să nu se înțeleagă greșit, nicio pensie nu este dată ilegal, doar că s-au creat condiții favorizante pe perioada în care au lucrat.
E o chestiune morală a societății noastre. Aceste discrepanțe uriașe nu au legătură cu partea de contributivitate la asigurarea pensiei. Când pe o pensie precum cea 87.000 lei contributivitatea era de 5.000 lei arartă că pur și simplu au sfidat condițiile.
Cea mai mare preocupare a mea este să găsim răspuns la problema legată de constituționalitate. Decizia am luat-o deja. Vrem să aducem echitatea în sistemul de pensii. Provocarea este să răspundem cerinței de constituționalitate”.