MENIU

LEGEA TERENURILOR AGRICOLE. Senatul spune DA modificărilor propuse de BĂSESCU

<p>Parlamentarii au modificat &icirc;n taină legea administraţiei publice locale</p>

LEGEA TERENURILOR AGRICOLE. Plenul Senatului a adoptat, marţi, o serie de observaţii ale preşedintelui Traian Băsescu la Legea terenurilor agricole, între care desfiinţarea autorităţii care reglementa piaţa funciară, dar şi instituirea dreptului de preemţiune în numele statului.

LEGEA TERENURILOR AGRICOLE. Senatorii au adoptat, cu 104 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi 15 abţineri, raportul Comisiei de agricultură prin care a fost amendat proiectul de lege iniţial propus de Guvern. Actul normativ urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor în calitate de for decizional.

LEGEA TERENURILOR AGRICOLE. La dezbaterile din plenul Senatului, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Valentin Şoneriu a precizat că Guvernul susţine varianta amendată a proiectului de act normativ.

El a menţionat că a fost necesară redenumirea titlului legii iniţiale, precum şi renunţarea la înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, prin reorganizarea ADS. Şoneriu a mai precizat că în proiectul de lege amendat se menţionează expres faptul că exercitarea dreptului de preemţiune se face în numele statului.

LEGEA TERENURILOR AGRICOLE. "S-a instituit o procedură de verificare şi de exercitare a dreptului de preemţiune clară şi detaliată şi s-a avut în vedere în special evitarea prelungirii termenului în care preemtorul anunţă acceptarea ofertei", a mai precizat Şoneriu.

LEGEA TERENURILOR AGRICOLE. Senator UDMR Tanczos Barna a susţinut că liberalizarea totală a pieţei funciare ar fi o greşeală în acest moment pentru cetăţenii români, care au nevoie de o protecţie din partea statului. Pe de altă parte, el a atras atenţia că legea instituie un mecanism complicat, care va fi greu de înţeles de fermierii români.

LEGEA TERENURILOR AGRICOLE. "Aşa cum a trecut de comisie această lege, presupune o procedură aproape imposibil de înţeles pentru fermieri, pentru ţăranul simplu care trebuia să vândă pământ. În momentul în care vine să-şi înregistreze oferta de vânzare trebuie să vină cu lista preemtorilor, deci ar trebui să-i ştie el pe toţi coproprietarii, pe toţi vecinii din tarlaua respectivă ca să completeze o listă care este imposibil de completat pentru un fermier", a mai spus senatorul UDMR.

Unul dintre amendamentele la actul normativ prevede că "cetăţenii şi persoanele juridice aparţinând unui stat membru al Uniunii Europene sau statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European pot achiziţiona teren agricol în România în condiţii de reciprocitate". De asemenea, dreptul de preemţiune pentru cumpărarea terenului are valabilitate de 30 de zile.

LEGEA TERENURILOR AGRICOLE. Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului, recent, reexaminarea Legii care reglementează cumpărarea de terenuri de către cetăţenii europeni.

LEGEA TERENURILOR AGRICOLE. Preşedintele menţiona în cerere faptul că articolul. 2 alineat (2) stabileşte că "prevederile prezentei legi se aplică cetăţenilor români, respectiv cetăţenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE)..." şi "persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE)".

LEGEA TERENURILOR AGRICOLE. "Această reglementare nu este clară, întrucât trebuie prevăzut expres dacă legea se aplică şi persoanelor juridice având naţionalitatea română sau numai persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decât cele române", se preciza în cerere, adăugându-se că această menţiune "este utilă deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil şi previzibil".

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului o completare la cererea de reexaminare a legii privind terenurile, menţionând că cetăţenii şi persoanele juridice din UE ar trebui să poată cumpăra terenuri extravilane în aceleaşi condiţii în care românii pot cumpăra terenuri în statele UE.

Potrivit preşedintelui, instituirea unei asemenea reglementări nu este de natură să creeze o restricţie în privinţa achiziţionării de terenuri agricole în România de către cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene ori de către persoanele juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, ci urmăreşte să ofere condiţii legale similare în cadrul sistemul legislativ european.

Conform Tratatului de aderare la UE, România s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 să liberalizeze piaţa funciară, astfel încât cetăţenii străini, persoane fizice, din comunitatea europeană să poată cumpăra fără restricţii terenuri agricole.