Legea referendumului, modificată de PSD. Președintele este scos din schemă
Camera Deputaţilor a adoptat, vineri, proiectul de modificare a Legii referendumului 3/2000 privind revizuirea Constituţiei.
Proiectul a fost pus în acord cu o decizie de neconstituţionalitate, după ce CCR a decis că data organizării referendumului de revizuire nu poate fi stabilită prin hotărâre de Guvern.
De asemenea, proiectul iniţiat de PSD îl scoate din procedura organizării referendumului pe preşedintele României, având în vedere că, până în prezent, Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care preşedintele îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare.
Grupul parlamentar PNL din Senat, căruia i s-au raliat şi 13 senatori USR, au înaintat la CCR, la începtul lunii septembrie, o sesizare privind proiectul de lege care modifică Legea referendumului.
După adoptarea iniţială în Parlament, în septembrie, a propunerii legislative iniţiate de un grup de senatori PSD, actul normativ a fost atacat la CCR de parlamentari PNL şi USR.
Curtea a admis pe 3 octombrie obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la sintagma "în termen de două zile" în care actul normativ adoptat de fiecare Cameră se trimite Curţii Constituţionale, scrie agerpres.ro.
Senatul, în acord cu raportul comun al Comisiilor de constituţionalitate şi juridică, a înlocuit această sintagmă "în termen de două zile" cu termenul "de îndată".
De asemenea, Senatul a eliminat articolul care prevedea că, "dacă CCR constată că propunerea legislativă de revizuire nu depăşeşte limitele revizuirii, proiectul se publică în aceeaşi zi cu apariţia deciziei CCR în Monitorul Oficial".
Potrivit proiectului de act normativ, cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei se suportă din bugetul de stat.
Legea a fost adoptată de Camera Deputaților cu 175 de voturi „pentru", 28 „împotrivă" şi 33 de abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Amintim ca inițiativa cetățenească de modificare a Constituției pentru redefinirea familiei a fost deja adoptată de Camera Deputaților și așteaptă sa primeasca vot in Senat.