MENIU

Legea prin care pădurarii primesc arme letale, promulgată de Iohannis

Protest Federaţia Sindicatelor Silva, Parlament, 24 septembrie 2019 Sursa: Inquam Photos/George Călin

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea care prevede că pădurarii cu atribuţii de pază vor putea fi dotați cu armament de serviciu, letal sau neletal. Tăierile ilegale din ultimii ani au dus la moartea unor pădurari, doi fiind uciși în decurs de o lună, în aceasta toamnă.

 

Iohannis a semnat luni, 9 decembrie, Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2000 privind Statutul personalului silvic (PL-x 357/10.09.2019), potrivit Administrației Prezidențiale

Pe 27 noiembrie, Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul de modificare a ordonanței de urgență privind statutul personalului silvic, astfel încât pădurarii cu atribuţii de pază să fie dotați cu armament de serviciu, letal sau neletal.

„În exercitarea atribuțiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuții de paza fondului forestier național, a fondului cinegetic național, a fondului piscicol și a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, și poate face uz de armă, în condițiile reglementărilor privind regimul armelor și munițiilor”, se arată în modificarea adusă articolului 23 (1) din OUG privind Statutul personalului silvic.

De asemenea, personalul silvic poate face uz de armă pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, în condiţiile legii.

Pădurarii vor primi arme letale. Câte păduri se taie ilegal în România

O altă modificare prevede că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum cinci salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

Potrivit legii, „personalul silvic este format din persoanele care au pregătire de specialitate silvică atestată prin actul de absolvire a unei forme de învățământ recunoscute în România și care își exercită efectiv în domeniul silviculturii profesiunea de silvicultor”.

Tăierile ilegale din ultimii ani au dus la moartea unor pădurari, doi fiind uciși în această toamnă.

Mai mulți pădurari au fost BĂTUȚI sau UCIȘI în ultimele luni. În septembrie, un pădurar din Paşcani, județul Iași, a fost ucis cu o secure, iar în octombrie un alt pădurar a fost ucis în stil mafiotîntr-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, jud. Maramureș. În primele șase luni din 2019, s-au înregistrat 10 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat. În total, de la începutul acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat, iar în ultimii cinci ani, între 2014 și 2018, au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni asupra personalului Romsilva care asigura paza pădurilor, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.

Câtă PĂDURE se taie ILEGAL în România. Într-un an, aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn se taie, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale. Diferența provine din tăierile ilegale, în mare parte din pădurile proprietate privată. Anunțul a fost făcut de noul ministru al Mediului, Costel Alexe, pe 22 noiembrie. Diferența de la 18,5 milioane de metri cubi la 38,6 milioane metri cubi reprezintă tăieri neautorizate. O hartă Greenpeace România care arată modificările din structura pădurilor României ce acoperă perioada 2000-2011 arată că 280.000 de hectare de păduri au fost pierdute sau degradate, într-un ritm îngrijorător de 3 hectare pe oră.