MENIU

Legea pe care românii care stau la case trebuie să o știe. Cum se pot trezi cu casa demolată, la cererea vecinului

Legea pe care românii care stau la case trebuie să o știe

Într-o societate în continuă schimbare, cunoașterea legislației devine un instrument esențial pentru oricine își dorește să trăiască în armonie cu vecinii și să evite conflictele legale. Una dintre cele mai surprinzătoare și, adesea, neglijate aspecte pentru proprietarii de case din România este legislația referitoare la vecinătate, care le oferă vecinilor anumite prerogative în ceea ce privește proprietățile adiacente. 

În anumite situații, nu doar că neglijarea acestor norme poate duce la conflicte, dar poate chiar să se încheie cu demolarea locuinței tale, la cererea vecinului, dacă nu respecți reglementările legale privind distanțele, construcțiile și drepturile de proprietate. 

O casă situată pe pământ oferă numeroase beneficii, dar este însoțită și de diverse reglementări legale ce vin cu anumite responsabilități, pe care mulți români nu le cunosc. Prin urmare, dacă deținem un teren și dorim să construim o casă, este esențial să fim la curent cu aceste obligații, altfel ne putem confrunta cu sancțiuni severe din partea autorităților.

Una dintre aceste obligații ne impune să respectăm o anumită distanță față de proprietatea vecină când dorim să construim. Deși nu mulți români cunosc acest aspect, este esențial să știm că, potrivit legii, nu este permis să realizăm o construcție, o plantare sau o lucrare la o distanță mai mică de 60 de centimetri de limita proprietății vecine.

S-a descoperit vârsta maximă până la care poate trăi un om, dacă s-ar îngriji și dacă nu ar fi răpus de o boală

Românii care au efectuat o construcție la o distanță mai mică de 60 de centimetri, potrivit Codului Civil, vecinii au dreptul de a solicita demolarea acesteia în instanță. Mai mult decât atât, tot Codul Civil, în articolul 615, precizează faptul că trebuie să existe o distanță de minim 2 metri între o propretate vecină și elemente ce permit vizionarea directă, cum ar fi balconul, sau ferestrele.

Iar în cazul în care aceste elemente nu sunt paralele cu granița terenului, există posibilitatea ca această distanță minimă să fie redus la numai un singur metru.

O altă responsabilitate pe care o au românii care locuiesc la curte este de a menține curate șanțurile și rigolele situate la marginea drumului, în fața casei lor.

Nerespectarea acestei obligații legale poate atrage amenzi între 100 și 500 de lei pentru proprietarii care aleg să nu ia în seamă această cerință. Legea impune această regulă pentru a proteja drumul de posibilele daune și pentru a asigura o gestionare adecvată a apelor pluviale.

Cum ne spionează dispozitivele inteligente din propria casă? Ce preț plătim, de fapt, pentru confortul zilnic