Legea offshore a trecut de Camera Deputaţilor. Dragnea: "Nu e platoul meu, dar..."
Legea offshore, care reglementează impozitarea gazelor din Marea Neagră, a fost votată, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul a fost adoptat cu 170 de voturi "pentru", 3 voturi împotrivă şi o abţinere. Proiectul de lege adoptat azi poate fi văzut aici
Șeful PSD, Liviu Dragnea, cel care a "confiscat" peste noapte proiectul legii offshore în varianta din vară, propunând cu totul alt proiect decât cel votat în Senat, se declară acum mulțumit de forma ajunsă la votul final.
Asta după ce legea, adoptată deja în forma inițiată de Dragnea, a nemulțumit nu doar companiile petroliere, ci și partenerii de la ALDE din coaliția de guvernare.
Întrebat miercuri de jurnaliști dacă are emoții cu privire la votul de azi, Dragnea a spus "Nu, doar nu e platoul meu, dar îmi doresc foarte mult ca această lege să fie adoptată pentru că e important pentru România".
Dragnea a mai spus că îi pare rău s-a întârziat două săptămâni cu această lege extrem de importantă:
"Noi am avut un punct de vedere foarte bine conturat și anume un sistem de impozitare pe veniturile suplimentare, care sunt considerate în lege ca orice e în preț peste prețul de 4,71 lei pe megawatt/oră. Am dorit să se comercializeze pe piața centralizata din România. Ne-am menținut aceste propuneri și ieri in comisie au rămas neschimbate. Faptul că jumătate din cantitate va fi comercializată pe piața din România e o opțiune strategică importantă pentru noi", a declarat Dragnea miercuri, înainte de votul din plen.
După votul din plenul Camerei, liderul PSD a declarat că acum nu există niciun motiv ca investitorii să nu își continue planurile de extracție a gazelor la Marea Neagră.
"Dacă va fi o abordare onestă, nu există niciun motiv ca investițiile să nu continue. Din punctul nostru de vedere, nu există niciun motiv ca această investiție să nu fie continuată. Ne-am apropiat de un echilibru între beneficiile statului român și beneficiile firești pentru cei care investesc. Nu mai există prevederi care să constituie potențiale dificultăți pentru companii, nici din perspectivă birocratică", a mai spus Dragnea.
Ce prevede proiectul "legii offshore" în varianta adoptată de Camera Deputaților
"Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore (...) se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, aşa cum acestea sunt determinate potrivit Anexei nr. 2 care face parte integrantă din prezenta lege, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ţine seama de preţul de referinţă stabilit de ANRM pentru calculul redevenţelor. Tranzacţiile desfăşurate sub preţul de referinţă se impozitează la preţul de referinţă. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza preţurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preţuri ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al preţurilor de consum, după cum urmează: 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv, 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 85 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 100 lei/MWh, 30% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 100 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 115 lei/MWh", se arată în proiectul de lege.
Conform acestuia, limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore.
Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special, utilizat pentru finanţarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemului naţional de transport gaze naturale, precum şi pentru finanţarea altor investiţii stabilite prin hotărâre a Guvernului, mai prevede proiectul.
Raport favorabil în comisii
Comisiile reunite de industrii, buget şi administraţie publică au adoptat, marţi, raport favorabil cu amendamente la Legea offshore. Deputaţii nu au schimbat nimic cu privire la fiscalitate sau redevenţe, iar proiectul intră la vot în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor.
Raportul de admitere vine după o şedinţă a comisiilor de specialitate în care deputaţii au avut discuţii în contradictoriu despre care ar trebuie să fie prevederile în forma finală a Legii care stabileşte felul de exploatare a gazelor din Marea Neagră.
Legea offshore a fost dezbătută, marți, într-o ședință comună a comisiilor pentru industrie, pentru administrație și pentru buget din Camera Deputaților, după trei săptămâni de blocaj cauzat de neînțeleri între PSD și ALDE.
Liderii celor două partide susțin că săptămâna trecută au ajuns la consens și, astfel, sunt reluate discuțiile în comisii.
Reprezentanții ANRM și Ministerului Finanțelor au fost prezenți la dezbateri au spus că estimează rezervele comerciale de gaze în Marea Neagră la 115 miliarde metri cubi de gaze și un preț de valorificare al producției de 130 lei/MWh.
Discuţiile nu au fost scutite de momente de scandal
Şedinţa comisiilor de specialitate de la Camera Deputaţilor, în care se dezbate marţi proiectul legii offshore, a început cu un incident între parlamentarii Puterii şi cei ai Opoziţiei.
Deputatul PNL Pavel Popescu a lipit pe cabinele aflate în sala de şedinţă mai multe afişe în care liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, prezenta variante ale proiectului de lege, diferite faţă de ce se dezbate marţi în Camera Deputaţilor.
Pe afişe Dragnea apare prezentând o serie de calcule şi date cu privire la această lege, printre care "impozitul pe veniturile suplimentare - zero", "100% contracte bilaterale, toată producţia - la export", "redevenţe 3 - 13,5%".
Mai mulţi deputaţi din coaliţia de guvernare au ameninţat că rup afişele şi i-au cerut lui Pavel Popescu să nu le mai lipească, potrivit Agerpres.
"Ia-le de acolo că le rup", "Ce, eşti în Piaţa Victoriei? Dacă vrei să faci miting, du-te în Piaţa Victoriei", "Să vii în campanie să lipeşti afişe şi pentru mine" - au fost doar câteva dintre replicile adresate de deputaţii Puterii lui Pavel Popescu.
Şedinţa a început în cele din urmă, iar afişele au rămas la locul lor.
Dezbaterea este reluată după ce, în urmă cu trei săptămâni, cele trei comisii au adoptat un raport pe această temă. Raportul a fost, însă, retrimis, în 3 octombrie, comisiilor de plenul Camerei Deputaţilor pentru a fi redezbătut. Reprezentanţii UDMR şi cei ai ALDE au făcut această solicitare, iar PSD a fost de acord.
Miercurea trecută, PSD şi ALDE au ajuns la un consens în privinţa modificărilor la legea offshore, liderul deputaţilor PSD Daniel Suciu precizând că, în urma şedinţei din coaliţie, s-a decis ca 50% din producţia de gaz din Marea Neagră să se tranzacţioneze pe bursa din România, iar investiţia celor care operează să se deducă maxim 30% din impozitul pe venitul suplimentar.
Decizia a fost luată după o întâlnire a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi a liderului deputaţilor PSD, Daniel Suciu, cu reprezentanţii ALDE - Andrei Gerea şi Toma Petcu.
"La rugămintea şi la solicitarea colegilor din ALDE, ne-am reîntâlnit pentru a ne pune de acord asupra unor aspecte tehnice. În esenţă, nu am avut puncte de vedere divergente foarte multe, nici măcar procente, am avut de discutat mai multe chestiuni tehnice vizavi de autorizări. Cel puţin poziţia PSD a rămas aceeaşi şi cred că din această perspectivă colegii de la ALDE pot să spună la ce concluzie au ajuns. Nu a fost un subiect de fractură în coaliţie, nici pe departe, şi am discutat şi fără patimă şi pur tehnic, având un singur interes, ca statul român şi România de pe această lege să câştige cât mai mult. Nu a fost o negociere - dă-mi mie, na-ţi ţie procente", a afirmat Suciu.
El a spus că s-a luat decizia că "50% din producţia de gaz la Marea Neagră se tranzacţionează pe bursa din România, investiţia celor care operează se deduce maxim 30% din impozitul pe venitul suplimentar". "Este forma pe care o cunoaşteţi şi aşa a rămas", a adăugat Suciu, potrivit Agerpres.
Deputatul UDMR Szabo Odon a declarat pentru AGERPRES că reprezentanţii UDMR şi cei ai PSD au avut discuţii pe tema legii offshore, precizând că, în principiu, Uniunea nu are o problemă cu prevederile acestei legi, dar doreşte să vadă cifrele oficiale şi vrea ca amendamentele sale să fie acceptate.