Legea insolvenţei a fost adoptată de Guvern. Cozmin Guşă: Ordonanţa vizează închiderea Realitatea TV
Legea insolvenţei a ajuns pe repede-înainte pe masa Guvernului şi a fost adoptată chiar în şedinţa de azi. Încă de săptămâna trecută, Cozmin Gusă a avertizat că Legea insolvenţei este concepută "cu dedicaţie" pentru închiderea Realitatea TV.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei a afirmat, după ce Legea Insolvenţei a fost adoptată, că legea insolvenţei a fost modificată de mai multe ori, întrucât viaţa economică şi socială are o dinamică accentuată.
Acesta a mai spus că Ministerul Justiţiei a fost co-iniţiator al legii. "Problematica insolvenţei cade în sarcina Ministerului de Justiţie ca iniţiativă legislativ. Despre conţinutul modificărilor vă va vorbi ministrul Finanţelor. Ministerul Justiţiei a evaluat aspectele de legalitate şi am considerat că cerinţele şi exigenţele constituţionale sunt îndeplinite", a spus Tudorel Toader.
Eugen Teodorovici a afirmat, după şedinţa de Guvern, că Ordonanţa de Urgenţă completează procedura insolvenţei. "În prezent, după cum ştiţi mai mult de 6000 de companii cu peste 64.000 de salariaţi sunt în procedura insolvenţei. Pentru aceşti oameni se împun măsuri urgente", a precizat acesta.
Cozmin Guşă: Acest proiect este făcut special pentru a închide Realitatea TV
"Această lege a insolvenţei are drept obiect strict închiderea şi falimentarea Realitatea TV. Legea vizează direct Realitatea TV, nu are treabă cu insolvenţa din România şi dânşi au dorit, prin nişte metode ilegale, printr-o ordonanţă eventual, să vizeze direct Realitatea TV. Nu vreau să se sperie nimeni, noi luptăm în continuare. Dar asta era motivul pentru care Orlando "minte-puţină" se răstise la Tudorel Toader, pentru că ministrul Justiţiei nu voia să semneze acest proiect legat de legea insolveţei pentru că este ilegal şi vizează strict Realitatea TV", a afirmat Cozmin Guşă, în urmă cu o săptămână.
"Orlando, săracul, e un băieţaş pe care Dragnea îl prosteşte cum vrea el, el se mai uită în oglindă şi îşi dă părul într-o parte şi execută ceea ce îi spune Daddy ca la carte. Iar acest plan al lui Daddy îl ştiam de multă vreme. Ştiam că Orlando l-a chemat pe şeful de la ANAF să îi spună să facă orice împotriva Realităţii TV", a afirmat Guşă.
Consultantul politic a precizat că, prin această Ordonanţă, Liviu Dragnea şi dânşi doresc să închidă emisia Realitatea TV. "Nu ştim ce se va întâmpla, noi luptăm cu mijloace legale, însă telespectatorii noştri să se aştepte inclusiv la acest lucru. Practic, acest proiect este făcut special pentru a închide Realitatea TV. Ăsta este triunghiul de călăi: Liviu Dragnea, Orlando Teodorovici şi Darius Vâlcov", a declarat Cozmin Guşă.
Principalele modificări aduse de Legea insolvenţei
Ministrul de Finanţe a mai spus că principalele modificări privesc creşterea responsabilităţii administratorului judiciar.
De asemenea, acesta a mai spus că în lege se reglementează şi conversia creanţelor în acţiuni.
Nota de fundamentare a actului normativ arată că în prezent se află în procedura insolvenţei, în perioada de observaţie, peste 6.000 de societăţi cu circa 64.000 de salariaţi, pentru care se impune luarea unor măsuri urgente pentru crearea premiselor legislative şi administrative, care să conducă la redresarea acestora şi menţinerea în circuitul economic.
În acelaşi timp se impune adoptarea de măsuri urgente care să permită conversia, reducerea sau cesiunea creanţelor bugetare, pentru a pentru a evita intrarea iminentă în faliment a multor societăţi cu potenţial de viabilizare şi cu consecinţe grave în plan economic şi social, conform legiiinsolvenţei.
Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Legii insolvenţei este discutată în şedinţa de Guvern de azi, a anunțat premierul la debutul ședinței.
Potrivit agendei transmise de Executiv, pe lista actelor normative care intră azi în dezbatere se află PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul insolvenţei.
Potrivit noii legi, firmele cu datorii la stat vor putea apela mai greu la insolvenţă atunci când au probleme financiare. În plus, autorităţile pot cere mai repede falimentul dacă sumele de la firmele în insolvenţă nu pot fi recuperate altfel.
Șeful PSD Liviu Dragnea a anunțat, joi dimineața, că va discuta în cursul zilei cu Călin Popescu Tăriceanu despre legea insolvenței, pe care a caracterizat-o că arată "foarte bine".
În prima parte a zilei, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost chemat în biroul lui Dragnea de la Camera Deputaților, unde cei doi au discutat mai mult de 30 de minute.
Ca să urgenteze procesul obținerii avizelor, Teodorovici a mers personal la Consiliul Economic și Social, ca să pledeze în favoarea noii legi. Asta după ce ministrul de Finanțe a obținut o semnătură și de la Tudorel Toader, pe care l-a criticat anterior pentru lipsă de asumare în această privință.
Proiectul prevede că statul va putea prelua acțiuni la companiile aflate în insolvență și va decide, în calitate de acționar, dacă bagă firma în faliment, dacă le vinde sau cum administrează compania respectivă.
Potrivit noului proiect firmele cu datorii la stat nu vor mai putea să apeleze în orice condiţii la insolvenţă atunci când au probleme financiare. Acest lucru le va fi interzis dacă au mai mult de 50% din datorie către stat.
Cu câteva ore înainte de ședința prezidată de Viorica Dăncilă, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a stat aproximativ 30 de minute în biroul șefului PSD, Liviu Dragnea. Șeful PSD a menționat că va discuta și cu Călin Popescu Tăriceanu același subiect. "Legea arată foarte bine", le-a răspuns sec jurnaliștilor Liviu Dragnea.
Lovitură dură pentru Teodorovici. "Legea insolvenţei are mari şanse să fie neconstituţională"
Proiectul de modificare a legii insolvenţei, care urmează să fie aprobat de urgenţă în Guvern, are mari "şanse" să fie declarat neconstituţional, arată tocmai specialiştii în insolvenţă.
O încercare similară de legiferare a insolvenţei, făcută sub guvernarea Ponta, a stat în vigoare exact şapte zile, după ce a fost declarat neconstituţional, arată avocatul Gheorghe Piperea.
Specialistul a scris pe pagina sa de Facebook: "Atrag atenţia în mod public că, înainte de promulgarea actualului Cod al insolvenţei (Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenţie a insolvenţei şi insolvenţă), Guvernul Ponta I a încercat să emită acest cod, integral, prin OUG nr. 91/2013. Actul normativ, care a stat în vigoare fix şapte zile, a fost declarat neconstituţional, întrucât Guvernul nu poate legifera prin ordonanţe care afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului. Proiectul aflat în lucru la Guvern are mari şanse să fie pus în aceeaşi categorie.
Dar motivul principal, de fond, al viciilor de neconstituţionalitate este faptul că acest proiect se axează exclusiv pe întărirea rolului fiscului în cadrul procedurii insolvenţei. Practic, o procedură de sacrificiu (toată lumea pierde din insolvenţă, pentru ca toată lumea să se aleagă cu ceva din insolvenţă, dar mai ales stakeholders-ii debitorului să fie protejaţi), concursuală, egalitară şi colectivă, se transformă într-o procedură menită să asigure o poziţie privilegiată şi chiar dictatorială a fiscului, similară cu executarea silită individuală, dar cu mult mai rea, întrucât aproape că ignoră ceilalţi creditori şi face din practicianul în insolvenţă un pseudo-angajat al fiscului.
De exemplu, o procedură de insolvenţă nu se mai poate deschide la cererea debitorului dacă fiscul nu a fost notificat de intenţia de solicitare a protecţiei tribunalului (cu toate că debitorul, dacă este în stare de insolvenţă, nu are de ales, fiind pasibil de închisoare dacă întârzie nepermis cererea de deschidere a procedurii)".
INFORMAŢIE DE PRESĂ privind proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 27 septembie 2018
I. PROIECTE DE LEGE
1. PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 1 august 2018
II. PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ
1. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul insolvenţei
III. PROIECTE DE HOTĂRÂRI
1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Modernizare DN 73 Piteşti-Câmpulung-Braşov, km 13+800 - km 42+850; km 54+050 - km 128+250"
2. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru suplimentarea pe anul 2018 a sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 158/2012 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică "Reabilitare DN 76 (E 79) Deva-Oradea km 0+000 - km 184+390", precum şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 158/2012
3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2018 al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Mediului
4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea valorilor de inventar ale unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Administraţiei Naţionale "Apele Române" prin Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, instituţie publică aflată în coordonarea Ministerului Apelor şi Pădurilor, prevăzute în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ca urmare a reevaluării
5. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 1176/2012 privind aprobarea închirierii unor suprafeţe aflate în administrarea Ministerului Justiţiei şi a instanţelor judecătoreşti
6. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea pct.VII subpct. 4 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 131/2018 privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat în anul şcolar/universitar 2018-2019
7. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Platformă naţională integrată - Wireless Campus"
8. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Achiziţie navă maritimă de patrulare"
9. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind recunoaşterea Fundaţiei pentru Copii Ronald McDonald ca fiind de utilitate publică
10. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 677/2017 privind aprobarea Metodologiei de analiză cost-beneficiu pentru investiţiile în infrastructura de apă
IV. MEMORANDUMURI
1. MEMORANDUM cu tema: Participarea României, prin Consiliul Concurenţei şi Secretariatul General al Guvernului, într-un proiect de asistenţă tehnică, realizat de Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), privind simplificarea sistemului de licenţiere a activităţii antreprenoriale din toate sectoarele economiei româneşti
V. INFORMĂRI
1. INFORMARE privind stadiul pregătirii referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din anul 2018
VI. PUNCTE DE VEDERE
1. PROIECTE DE PUNCTE DE VEDERE cu privire la 7 iniţiative legislative parlamentare