MENIU

Graţierea pentru fapte de corupţie a fost votată în Comisia Juridică a Senatului

Infracţiunea de corupţie a fost inclusă în Legea Graţierii, după ce senatorii jurişti au aprobat propunerileformulate de Traian Băsescu şi Şerban Nicoale. Astfel, condamnaţii pentru dare sau luare de mită şi pentru trafic de influenţă vor fi graţiaţi, potrivit amendamentelor adoptate. Reamintim că aleşii din Comisia juridică a Senatului au reluat astăzi dezbaterile pe marginea proiectului de lege al graţierii, după ce săptămâna trecută au adoptat o serie de amendamente, printre care şi graţierea tuturor pedepselor de până în 3 ani.

Au fost 5 voturi pentru - toate de la PSD - si trei impotriva - cate unul de la PNL, USR si UDMR. Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este decizionala. Comisia juridica din Senat trebuie sa adopte un raport cu modificari la acest proiect de lege urmand ca acesta sa intre in plen, anunţă Hotnews.ro. 

Traseul Graţierii. Amendament: graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani

Comisia juridică din Senat a adoptat, marţea trecută, un amendament potrivit căruia se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată, în condiţiile în care Guvernul propusese un termen de 5 ani.

Alte modificări aduse proiectului au fost: scăderea a trei ani din pedeapsa de până în zece ani, înjumătăţirea pedepselor femeilor însărcinate şi graţierea integrală a pedepselor persoanelor care au împlinit 70 de ani.

Ce a vrut Băsescu

Un alt amendament adoptat la proiectul de lege al graţierii a fost cel potrivit căruia femeilor însărcinate şi întreţinătorilor de copii de până în 14 ani li se înjumătăţeşte pedepsa cu închisoarea, senatorii jurişti respingând amendamentul lui Traian Băsescu de graţiere şi a femeilor condamnate pentru corupţie.

Senatorul PMP Traian Băsescu a insistat ca de această prevedere să beneficieze şi femeile condamnate pentru corupţie.

Termenul de adoptare tacită, prorogat 

Legea graţierii trimisă în Parlament de fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache urma să fie adoptată tacit de Senat marţi, 25 aprilie, însă Comisia Juridică a Senatului a aprobat prorogarea acestui termen cu 15 zile.

Proiectul a fost avizat de către CSM cu observații. A emis un punct de vedere în care apreciază că grațierea în întregime a pedepselor de până la 5 ani inclusiv este de natură să creeze un sentiment de insecuritate socială.

Autorii analizei consideră că se impune reanalizarea limitei de pedeapsă, pentru a se evita situațiile în care, prin punerea în libertate a unor persoane care au săvârșit fapte penale deosebit de grave, se creează pericol pentru ordinea și siguranța publică. 

Mai multe articole despre:
graţiere legea graţierii