Realitatea.net
MENIU

Legea falimentului personal, în linie dreaptă. Datornicii ajung la comisia de insolvenţă

Iniţiativa legislativă care prevede reglementarea insolvenţei persoanelor fizice ar putea fi avizată, miercuri, 6 mai, de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor.

Potrivit deputatului PSD Ana Birchall, iniţiatorul proiectului privind insolvenţa persoanelor fizice, deputaţii din Comisia Juridică au aprobat mare parte din amendamentele făcute pe marginea acestei iniţiative.

"Am avansat cu Legea, care este supusă votului, în acest moment. Am dezbătut articol cu articol şi amendamentele mele au trecut. În principiu, a fost votată structura legii. Sper ca votul din cadrul comisiei de specialitate să se se finalizeze miercuri, după care va fi trimisă în plenul Camerei Deputaţilor, care este decizională", a declarat Ana Birchall, potrivit bursa.ro.

Ana Birchall a precizat că, potrivit amendamentelor făcute proiectului legislativ, doar procedura de lichidare va ajunge în instanţă, restructurarea persoanelor fizice urmând să fie efectuată în baza unui plan şi a unei comisii de insolvenţă.

Deputatul PSD a explicat, recent, care va fi rezultatul unuia dintre amendamentele sale: "Va fi constituită o comisie (n.r. naţională) de insolvenţă, cel mai probabil alcătuită din reprezentanţi ai anumitor autorităţi, cum ar fi ANPC, BNR etc., care va monitoriza modul de rambursare a datoriilor. Dacă cineva nu va fi de acord cu procedura stabilită în cadrul acestei comisii, atunci se poate face contestaţie şi se merge în instanţă. Astfel, degrevăm instanţele de o serie de dosare, iar debitorul, care va putea propune modul de rambursare a datoriilor, pentru că are acest drept, nu va mai fi nevoit să aştepte o lungă perioadă de timp ca să ia instanţa o decizie".

Practicienii în insolvenţă susţin că această măsură a fost solicitată chiar de justiţie, care nu deţine logistica necesară pentru coordonarea unui număr ridicat de dosare pe această speţă.

De ce sunt speriați bancherii de legea falimentului personal

Bancherii se tem că existența unei legi a falimentului personal i-ar face chiar și pe bunii platnici să o lase mai moale cu plata ratelor la bancă.

Asociația Română a Băncilor a estimat la sfârşitul lunii martie că impactul aplicării Legii insolvenței persoanelor fizice în România se ridică la circa 3,5 miliarde de lei, luând în calcul faptul că o parte dintre clienții buni platnici ar putea decide să nu mai plătească, așteptând "beneficiile" insolvenței, dar și costurile de logistică ale băncilor cu implementarea unei astfel de legi.

"Pe o abordare europeană, pe calculul pe care l-am făcut asupra insolvențelor persoanelor fizice la nivel european, a reieșit o sumă de aproximativ 3,5 miliarde de lei. Europenii au în această legislație și filtre prin care limitează eventualele excese în folosirea acestei legi. Pun și responsabilități pentru cei care beneficiază de actul de insolvență, ai obligații, dar și limitări în viitor. În unele țări 5 ani, în altele 10, nu mai poți să iei un credit dacă ai trecut printr-un proces de insolvență. Legislația europeană îi are în vedere numai pe cei de bună credință, care au ajuns în situația nefericită a insolvenței", a declarat la momentul respectiv Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației.

Oficialul ARB a atras atenția asupra faptului că "mirajul" acestei legi ar putea determina anumiți clienți, care până acum au fost buni platnici, să nu mai plătească, în așteptarea unei reduceri a sarcinii fiscale.