Legea antifumat, în vigoare de astăzi. Unde vom putea fuma şi folosi ţigările electronice
Legea antifumat. Începând de astăzi, fumătorii nu vor mai putea să-şi aprindă ţigara în restaurante, în baruri, în cluburi sau în orice spaţiu public delimitat de doi pereţi şi care are acoperiş. Aşa spune legea antifumat, care intră în vigoare din 16 martie. În plus, conform legii antifumat, ţigările electronice nu vor mai putea fi folosite în mijloacele de transport în comun, în restul spaţiilor publice acestea fiind permise. Astfel, sunt stabilite unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea consumului produselor de tutun.
Legea antifumat stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România.
Ce prevede Legea anti - fumatului
Legea antifumat. Potrivit legii care interzice fumatul, fumătorii nu-şi vor mai putea aprinde ţigările în spaţiile publice închise şi nici în locurile de joacă pentru copii, nici măcar cele în aer liber. În plus, este interzisă şi vânzarea la bucată a ţigaretelor şi a ţigărilor de foi. Noua lege îi priveşte chiar şi pe taximetrişti. Fumatul va fi interzis şi în maşinile acestora.
Legea antifumat. Fumatul va fi permis în continuare în încăperile special amenajate pe aeroporturi şi în penitenciare.
Legea antifumat. Persoanele fizice care nu respectă prevederile legii riscă amenzi de până la 500 de lei. În cazul cluburilor, barurilor şi restaurantelor, sancţiunile sunt mai dure: între 5 mii şi 15 mii de lei şi chiar suspendarea activităţii. Pedepsele merg inclusiv până la închiderea localurilor care nu au respectat legea.
Locurile unde fumatul va fi INTERZIS. Care sunt EXCEPŢIILE
Legea antifumat. Locuri unde nu mai este permis fumatul:
-cluburi
-baruri
-restaurante
-transport în comun
-taxiuri
-instituţii de învăţământ
-spitale
-locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis
-locul de muncă
Liviu Dragnea: Măsurile din legea anti-fumat, extrem de dure. Nu pot fi respectate, fizic
Legea antifumat. Mai exact, prin noua formulare, prin “spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".
Mugur Mihăescu, supărat foc pe legea antifumat. Dacă sunt fumător, nu trebuie să mă arunci în stradă
Legea antifumat. Locuri unde se poate fuma
Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Cameră pentru fumat", "Loc pentru fumat".
Legea antifumat. Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.
Legea antifumat. Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.
Legea antifumat. Săvârşirea unei noi contravenţii la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.
Legea antifumat. Conform legii, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii:
a) să servească exclusiv fumatului;
b) să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise;
c) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă;
d) să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
e) să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».”
Legea antifumat. Legea antifumat a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 29 ianuarie.
Anunţ de ultimă oră privind legea anti-fumat. Unde se va putea fuma în restaurante şi baruri
Legea antifumat. Ce amenzi sunt prevăzute în legea antifumat
Legea antifumat. Cei care nu vor respecta legea vor fi sancţionaţi: persoanele fizice riscă amenzi între 100 şi 500 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendaţi cu până la 15.000 de lei sau pot fi chiar obligaţi să închidă localul, dacă nu se află la prima abatere.
Legea antifumat. Pe de altă parte, la terasele aflate în aer liber, fumatul va fi permis, spunea, în februarie, deputata PSD Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii anti-fumat, la Realitatea TV.
Legea antifumat. În ceea ce priveşte fumatul pe plajă, spre exemplu, aceasta a arătat că vor trebui stabilie anumite norme în acest sens.
Legea antifumat. Parlamentul a adoptat pe data de 15 decembrie legea care interzice fumatul în spațiile publice închise
Legea antifumat. Parlamentul a adoptat pe data de 15 decembrie legea care interzice fumatul în spațiile publice închise, mai puțin în celulele penitenciarelor de maximă siguranţă şi în zonele de tranzit ale aeroporturilor internaţionale. Proiectul de lege a fost trimis la Cotroceni, care pentru a fi promulgat de președintele Klaus Iohannis pe 29 ianuarie, iar pe 1 ianuarie a fost publicat în Monitorul Oficial.
Legea antifumat. Actul normativ a fost aprobat cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă și 26 abțineri.
Ce se întâmplă când te laşi de fumat? Iată prin ce schimbări trece corpul tău!
Legea antifumat. Cine este iniţiatorul legii
Legea antifumat. Iniţiatoarea legii, deputatul PSD Aurelia Cristea a spus că nu a făcut altceva decât să preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea şi să amendeze legea, în urma un demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene.
Legea antifumat. "De 8 luni, aproape 9 luni m-aţi auzit vorbind continuu despre această lege şi despre nevoia de protecţie a sănătăţii, a noastră, dar în special a copiilor şi copiilor copiilor noştri. Această lege a pornit de la doamna deputat Manuela Mitrea. Nu am făcut decât să amendez această lege şi împreună cu 250 de ONG să facem un demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene", declara iniţiatoarea legii.
Legea antifumat. Legea antifumat nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 72 din 1 februarie 2016 (M.Of. nr. 72/2016).
Legea antifumat. Art. I.
Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 435 din 21 iunie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
”Art. 1.
Legea antifumat. Prezenta lege stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România.”
Legea antifumat. 2. La articolul 2, după litera i) se introduce o nouă literă, litera i1), cu următorul cuprins:
” i1) ţigaretă electronică se înţelege un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conţin nicotină prin intermediul unui muştiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuş, un rezervor şi dispozitivul fără cartuş sau rezervor;”.
Legea antifumat. 3. La articolul 2, literele m) şi n) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
” m) spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;
n) spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare.”
Legea antifumat. 4. La articolul 2, după litera n) se introduc două noi litere, literele n1) şi n2), cu următorul cuprins:
” n1) mijloc de transport în comun se înţelege orice vehicul utilizat pentru transportul contra cost al persoanelor;
n2) loc de joacă pentru copii se înţelege orice spaţiu închis sau în aer liber, destinat utilizării de către copii;”.
Legea antifumat. 5. La articolul 3, alineatele (1) şi (11) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
” Art. 3.
(1) Se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.
Legea antifumat. (11) Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.”
6. La articolul 3, după alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu următorul cuprins:
” (12) În spaţiile prevăzute la art. 2 lit. n1) este interzisă inclusiv utilizarea ţigaretei electronice.”
Legea antifumat. 7. La articolul 3, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
” (2) Fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii:
a) să servească exclusiv fumatului;
b) să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise;
c) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă;
d) să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
e) să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».”
Legea antifumat. 8. La articolul 3, alineatele (21), (3), (4) şi (41) se abrogă.
Legea antifumat. 9. La articolul 3, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
” (5) Se interzice vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.”
Legea antifumat. Ambasadorul Klemm: Legea antifumat va duce la o România mai sănătoasă
Legea antifumat 2016. Pe 16 februarie, Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a afirmat că Legea care interzice fumatul în spații publice închise exemplifică cel mai bine procesul democratic din România și susține că această lege va duce la o Românie mai sănătoasă și mai prosperă.
Legea antifumat. "Această lege va proteja publicul de efectele fumatului pasiv și va asigura un aer curat. Legea va duce la o România mai sănătoasă, iar o România mai sănătoasă este una mai prosperă. (...) Aș vrea să atrag atenția asupra procedeului prin care această lege a devenit realitate în România. Ca ambasador al SUA în România, scopul meu este să promovez democrația și consolidarea instituțiilor din România. Această lege împotriva fumatului exemplifică cel mai bine procesul democratic din România. În urmă cu cinci ani, un grup de cetățeni a început o cruciadă de susținere a unei chestiuni în care credeau profund: promovarea sănătății și inspirarea de aer curat. Membrii grupului au colaborat pentru a recruta noi membri, au devenit o voce și au devenit Coaliția România Respiră și au folosit rețele de socializare pentru a-și distribui mesajul", a menționat diplomatul marți la o conferință despre această lege organizată la Institutul de Pneumoftiziologie ''Marius Nasta''.
Legea antifumat 2016. Hans Klemm a adăugat că România este "chiar cu un pas înaintea" SUA având în vedere că acolo nu există încă o lege națională în acest sens.
Legea antifumat. "Felicit din nou România pentru acest caz foarte important, sunteți chiar cu un pas înaintea noastră, cu un pas înaintea lucrurilor pe care le-am realizat noi în Statele Unite ale Americii. De un an fumatul este interzis în instituțiile administrației publice, în aeroporturi, dar nu avem o lege națională care să impună acest lucru", a arătat șeful reprezentanței diplomatice americane.
Legea antifumat. Incredibil. Ce se întâmplă la 15 minute după ce te laşi de fumat
Legea antifumat. 17 dintre cele 28 de state UE interzic total fumatul în spaţiile publice închise
Legea antifumat. În România, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră. Asta înseamnă că „la fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului. 50% din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă”, se arată în expunerea de motive a legii.
Legea antifumat. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.
Legea antifumat. Patronii de cluburi nu sunt deloc mulţumiţi de situaţie
Legea antifumat. Noaptea de marţi este ultima în care fumătorii îşi mai pot aprinde o ţigară în bar sau în club. De altfel, patronii de cluburi din Centrul Vechi organizează marţi seara evenimente de tip „ultima ţigară”, un adio adus libertăţii de a fuma în spaţii publice închise.
Patronii de cluburi nu sunt deloc mulţumiţi de situaţie, unii dintre ei se aşteaptă ca afacerea lor să aibă de suferit. Spre exemplu, Mugur Mihăescu, actor şi proprietar de club în Centrul Vechi, spune că legea antifumat discriminează fumătorii, scrie Mediafax.ro.
Legea antifumat. „Categoric se face discriminare, ne aşteptăm să ne scadă numărul de clienţi. Trebuie să fie loc pentru toată lumea, nu sunt un ciumat dacă sunt fumător, nu trebuie să mă arunci în stradă. Sunt curios cum se va aplica legea asta europeană la ţară. Ca fapt divers, am fost în Bremen acum două zile, se fuma în toate bodegile, cu legile lor cu tot”, a spus cu o notă de supărare în voce, patronul de club.
Legea antifumat. De altfel, el se aşteaptă ca legea să fie amendată pe viitor, pentru a fi ceva mai permisivă, şi nu este singurul. Expertul în turism Traian Bădulescu, managing partner la Innovation Travel, spune, de asemenea, că se aşteaptă la o ameliorare a legii, considerată a fi una dintre cele mai stricte din Europa în acest sens. El spune că efectele aplicării legii pot fi de două feluri.
Legea antifumat. În primul rând, având în vedere că vine vremea caldă, acesta spune că vom vedea şi mai multe terase întinse pe spaţii şi mai mari, acestea fiind singurul loc public unde se va mai putea fuma, adică în spaţiu deschis. În al doilea rând, va scădea consumul de tutun. „Cred că terasele vor fi asaltate şi vom fuma mai puţin, nu vom mai aprinde ţigară după ţigară când ieşim în oraş. De asemenea, mă aştept ca, pe termen lung, să vedem că tot mai puţini tineri se apucă de fumat”, a spus expertul. El se aşteaptă ca în funcţie de efectele pe care le vom vedea, legea să mai fie modificată pe viitor. O soluţie pentru fumători, mai spune Bădulescu, ar putea fi cluburile private.
Legea antifumat. În momentul în care renunţi la nicotină, după 3 zile, vei simţi efectele
Legea antifumat. La doar 20 de minute după ce ai pus ţigara jos, organismul tău va începe să simtă beneficiile. Tensiunea şi bătăile inimii vor fi în limite normale, iar ăsta este primul semn că nicotina îţi părăseşte organismul.
Legea antifumat. În momentul în care renunţi la nicotină, după 3 zile, vei simţi efectele. Asta este partea grea.Unii oameni spun că au simtome precum dureri de cap, greaţă şi poftă insaţiabilă pentru ţigări. Cu toate acestea, după 3 zile, nivelul de monoxid de carbon, a intrat în limite normale.
Chiar şi aşa , după ce treci de pofta insaţiabilă, între prima şi a noua săptămână de când ai renunţat, răguşala, tusea, respiraţia întretăiată, „arsura” din plămâni va înceta.
Legea antifumat. La un an după ce ai renunţat, riscul unei boli de inimă se înjumătăţeşte faţă de rata de risc a unui fumător.
În 5 ani, riscul cancerelor care se pot instala în gât şi esofag se va înjumătăţi. Riscul de cancer cervical şi infarcte se vor diminua, de asemenea.
Legea antifumat. În 10 ani, riscul cancerului de plămâni, pancreatic şi de laringe se va diminua semnificativ.
În plus, după 15 ani, riscul ca o boală de inimă să apară este echivalent cu riscul unui nefumător.