Lege împotriva împrumuturilor de cuvinte străine în limba rusă, adoptată la Moscova
Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a adoptat un proiect de lege privind protejarea limbii ruse de împrumuturile de cuvinte din limbi străine, relatează Lenta.
Proiectul a fost depus în legislativul rus de către guvernul condus de premierul Mihail Mișustin. Nota explicativă a proiectului negislativ „subliniază rolul unificator al limbii ruse ca limbă de stat a Federației Ruse într-un singur stat multinațional”, actul normativ specificând și extinzând domeniile în care utilizarea limbii ruse este obligatorie, relatează HotNews.ro.
„Proiectul de lege federală introduce concepte precum dicționare normative, gramatici normative și cărți de referință normative care fixează normele limbii literare ruse moderne atunci când este folosită ca limbă de stat a Federației Ruse”, precizează documentul.
Guvernul de la Moscova urmează acum să stabilească procedura pentru alcătuirea și aprobarea unei liste de astfel de dicționare și cărți de referință, precum și cerințele pentru redactarea acestora.
„Nu este permisă folosirea de cuvinte și expresii care nu respectă normele limbii literare ruse moderne (inclusiv limbajul obscen), cu excepția cuvintelor străine care nu au analog folosit în mod obișnuit în limba rusă și a căror listă este inclusă în dicționare standard”, se arată în document.
Proiectul „are scopul de a proteja limba rusă de utilizarea excesivă a cuvintelor străine”.
În plus, legea introduce o examinare lingvistică obligatorie a proiectelor de acte normative pentru a verifica conformitatea acestora în ceea ce privește normele și regulile limbii ruse.
Mai mulți vecini ai Rusiei au renunțat sau fac planuri pentru a elimina predarea obligatorie a limbii ruse în școli după declanșarea războiului din Ucraina.