MENIU

Legătura bizară între vopsea și stele pe cale de dispariție, așa cum e explicată de știință

Te-ai întrebat vreodată de ce toate șopronoale pe care le-ai văzut prin filme au o nuanță de roșu-argintiu? Ei bine, știința are un răspuns care te va suprinde și la care sigur nu te-ai gândit. Se pare că pe lângă faptul că vopseaua roșie este mai ieftină, aceasta are de-a face în mod suprinzător cu chimia din spatele stelelor moarte. În acest sens, Yonatan Zunger, un angajat al Google, ne explică mai bine acest fenomen.

Pigmentul roșu ocru (Fe2O3) este cel care colorează vopseaua roșie. Este un compus simplu, din fier și oxigen, care absoarbe undele de lumină galbenă, verde și albastră, având astfel un aspect roșiatic. Acest pigment există din abundență în natură, mulțumită fuziunii nucleare a stelelor moarte.

„Singurul lucru care ține stelele în viață este energia reacțiilor de fuziune, așa că dacă nivelul de energie coboară, steaua începe să se micșoreze", a explicat Zunger.

Misterul din spatele pigmentului roșu și legătura acestuia cu stelele moarte

„Pe măsură ce se micșorează, presiunea urcă, temperatura urcă, până când, deodată, ajunge la o temperatură la care nu mai poate avea loc o nouă reacție. Aceste noi reacții îi dau stelei un mare boost de energie, dar încep să se formeze elemente mai grele, astfel încât ciclul se repetă gradual, cu steaua reacționând și formând mai multe și mai multe elemente din tabelul periodic, producând mai multe metale grele pe măsură ce înaintează. Asta până ajunge la 56 de nucleoni", a mai explicat Zunger.

Astfel, în momentul în care steaua mai rămâne doar cu 56 de protoni și neutroni, aceasta începe să se descompună contribuint astfel la formarea mai multor metale grele, precum fierul.

Așadar, fierul dă nuanța de roșu a vopselei, iar tocmai abundența acestui metal face ca vopseaua roșie să fie mai ieftină decât celelalte.

Sursa

Mai multe articole despre:
spaţiu Univers stele vopsea