MENIU

Leacuri din grădină: GUTUILE

<p>Beneficiile gutuilor pentru sănătate. Ce vitamine conţin</p>

Gustoase și parfumate, cu o aromă inconfundabilă, denumite popular și "merele de aur", gutuile nu sunt doar fructe specifice sezonului rece, ele sunt considerate un adevărat izvor de sănătate pentru organism.

Cunoscut din antichitate, fructele sale au fost folosite în gastronomie sau în medicina populară, alături de semințe și frunze. Gutuile coapte au o culoare galbenă, sunt tari și aromate, cu pulpa astringentă. Își mențin consistența fermă, aroma și aciditatea, chiar și după fierbere.

Au un conținut ridicat de pectine, care le conferă un grad mare de gelificare. Se păstrează bine timp îndelungat. Gutuia poate fi consumată ca atare atunci când este coaptă sau cu zahăr. Este folosită la marmelade și compot sau poate fi coaptă în cuptor. Puternica ei aromă o face să fie un bun complement pentru unele prăjituri.

Conținutul ei nutritiv este mic, având totuși vitamine și minerale: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu și sodiu. Ele mai conțin și apă, zaharuri, tanin, pectine, protide și acizi organici. Specialiștii au atribuit gutuilor 100 de proprietăți, printre care se numără și acțiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emolientă, tonică și expectorantă. Consumate proaspete, gutuile pot înlătura senzația de greață.

Mai multe articole despre:
gutui beneficii gutui vitamine gutui