Lăzăroiu, judecător CCR: "Toţi vin în spaţiul public şi spun cam ce ar trebui să facem la CCR"
Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu acuză presiunile din spaţiul public la adresa Curţii Constituţionale. Invitat în emisiunea "Realitatea Românească", de la Realitatea TV, Lăzăroiu s-a arătat nemulţumit de una dintre declaraţiile Ralucăi Prună referitoare la abuzul în serviciu, despre care crede că a inflamat opinia publică înainte ca judecătorii să se pronunţe.
Petre Lăzăroiu a vorbit despre decizia pe care Curtea Constituţională a României (CCR) o va lua miercuri, 15 iunie, cu privire la abuzul în serviciu. Dosarul a ajuns la CCR după ce fostul procuror-şef DIICOT, Alina Bica, urmărită penal, a ridicat excepţia de neconstituţionalitate asupra articolului din Codul Penal care reglementează această infracţiune.
"Nu se poate când Curtea are pe rol o chestiune arzătoare cei care au interes - ministrul Justitiei, premierul, Parlamentul -... Toate vin în spaţiul public şi spun cum ar trebui să fie şi cam ce ar trebui să facă Curtea. Când noi dăm verdictul e deja luat în spaţiul public. Ministrul Justitiei a ieşit pe post şi a spus că noi dezincriminăm. Fals, noi nu ne-am pronunţat. Nici eu nu ştiu cum o să votez miercuri", a spus Lăzăroiu.
Petre Lăzăroiu a comentat şi pe seama unor decizii ale Curţii care au stârnit nemulţumiri.
"Parlamentul a votat alegeri într-un singur tur. Fiind o decizie politică, Curtea nu avea cum să se implice. Asta a fost voinţa Parlamentului. Nu noi facem legile, noi doar le verificăm", a explicat el. "Am dat celebra decizie cu interceptările. A ieşit toata lumea pe post că mii de infractori vor scăpa, dosare nu se vor mai instrumenta. Aveti ştiinţă de vreun infractor care a scăpat pe decizia noastră? Eu n-am nicio informaţie. Nici unul", a adăugat acesta.
Judecătorul a explicat şi care este procedura în cazul numirii noul preşedinte al Curţii Constituţionale.
"Preşedintele are un mandat de trei ani care nu poate fi depăşit, el poate fi reînnoit cum este cazul preşedintelui - este la al doilea mandat. Mandatul a încetat. El şi ceilalţi trei mai au mandat încă o luna. În această lună Curtea nu poate fi necondusă. Am hotătât să numim un preşedinte interimar care să răspundă până se alege un nou preşedinte pe trei ani de zile", a precizat Lăzăroiu.
După reînnoirea unor mandate, PSD va avea trei judecători numiţi, cu unul în plus faţă de câţi are în prezent, PNL pierde un judecător, în vreme ce UDMR a reuşit să-şi păstreze locul. În locul lui Augustin Zegrean, deputatul PSD Valer Dorneanu a fost numit, timp de o lună, preşedinte interimar.