Lavinia Şandru la Bruxelles: Dacă exploatăm prin fracturare hidraulică, atunci să legalizăm şi crima
Realizatorul emisiunii “Deschide Lumea”, Lavinia Şandru, a cucerit auditoriul, în această după-amiază, la Bruxelles, cu un discurs-manifest împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.
Jurnalista Realitatea TV participă în aceste zile la o serie de conferinţe menite să identifice soluţiile tinerilor la problemele care tulbură Bătrânul Continent – extremismul, euro-scepticismul, lipsa de apetit a cetăţenilor pentru alegeri, zonele de conflict din vecinătatea UE şi provocările de mediu. Acţiunea, la care participa trimisi din toate statele UE, a fost gândită de reţeaua “European Young Leaders” cu sprijinul EuropaNova şi al Comisiei Europene.
“Suntem pe cale sa otravim aceasta lume, sa smulgem pamantului maruntaiele provocandu-i dureri pe care nu va fi in stare nimeni sa le repare ulterior. Am facut-o pana acum cu inconstienta, bucurosi ca din vanzarea ultimei sale respiratii adaugam in cont suficienti bani cat sa amplasam inca o sonda, declamand ca dam oamenilor locuri de munca. Jalnica scuza! Este insa singura cale? Fracturarea hidraulica este singura solutie a industriei producatoare de energie, a investitorilor care ne mint ca riscurile sunt minime, de neglijat, avand in vedere profitul? Pai atunci, un profit imediat iese din traficul de organe. Sa ucidem saracii, somerii, si sa le smulgem rinichii cu dintii.
Sa legalizam crima! Caci mereu gasim justificari pentru ceea ce ne face pe noi mai bogati. In exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica vorbim de investitii mai mici decat in tehnologii verzi. De un randament mai mare. Daca reducem aceasta planeta la o masinarie, la o constructie fara viata, asa este. Doar ca noi, oamenii, suntem organisme in viata si depindem de un ecosistem fragil. Acesta ne hraneste. Ca sa nu vina, totusi, momentul cand ne vom gandi de ce umblam cu masca de gaze pe figura, de ce ne dor oasele, eu spun sa terminam cu ipocrizia si sa devenim eroi. Superman a fost intai o banda desenata, pe urma niste producatori au gasit calea de a ne spune ca optimismul aduce la randul lui profit, incasari. Dar si energia verde, doamnelor si domnilor!”, a afirmat Lavinia Şandru.