MENIU

Laureații premiului Nobel se tem de Inteligența Artificială: „Poate duce și la lucruri rele, nimeni nu știe dacă le vom putea controla”

Laureații premiuui Nobel se tem de Inteligența Artificială

Inteligența artificială ar putea să preia controlul asupra omenirii. Laureații premiului Nobel Pentru fizică trag un semnal de alarmă legat de puterea pe care ar putea să o capete sistemele informatice.

Britanico-canadianul Geoffrey Hinton și americanul John Hopfield, recompensați cu Premiul Nobel pentru Fizică pentru lucrările lor în domeniul „învățării automate”, susțin că inteligența artificială ar putea să depășească gândirea umană.

Cei doi savanți fac cercetări în domeniul rețelelor neuronale artificiale încă din anii 1980 și sunt considerați prinții acestei tehnologii ce se răspândește cu rapiditate în majoritatea domeniilor.

„Îngrijorarea mea este că poate duce și la lucruri rele și în special atunci când obținem lucruri mai inteligente decât noi, nimeni nu știe dacă le vom putea controla”, a spus Geoffrey Hinton, laureat al premiului Nobel pentru Fizică.

Ciolacu vrea să își liniștească alegătorii: Nu va fi nicio creştere de cotă de TVA anul viitor

Cercetătorul în vârstă de 76 de ani, profesor la Universitatea Toronto din Canada, este considerat a fi unul dintre părinții fondatori ai inteligenței artificiale. El și-a anunțat plecarea de la Google în mai 2023 pentru a avertiza asupra pericolelor IA.

Geoffrey Hinton a făcut apel la o mai bună înțelegere a inteligenței artificiale, pentru a o împiedica să scape de sub control, unde a arătat că ultimele progrese în domeniu reprezintă o amenințare.

„În calitate de fizician, sunt foarte îngrijorat de ceva care nu este controlat, de ceva pe care nu îl înțeleg suficient de bine pentru a ști ce limite putem impune”,  mai spus laureatul Nobel.

Hinton a recunoscut că este un mare utilizator al ChatGPT, în același timp a mărturisit că este îngrijorat de evoluțiile acestuia. 

Rezistența la cutremur a blocurilor din România, evaluată de Enciclopedia Mondială a Locuințelor. Ce (ne)șanse sunt să ne pice casa la primul seism