MENIU

Avertismentul unui economist de Nobel: "Drama din Europa este departe de a se fi terminat"

<p>Avertisment TERIBIL pentru marile puteri economice ale lumii din partea unui laureat Nobel</p>

Europa are nevoie de reformă chiar la nivelul structurii zonei euro şi de inversarea măsurilor de austeritate, scrie pentru Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie şi profesor la Universitatea Columbia.

Drama din Europa este departe de a se fi terminat, spune Joseph Stiglitz.

Unul din punctele forte ale UE este vitalitatea democraţiilor ei. Dar euro a luat de la cetăţeni – în special de la cei din ţările lovite dur de criză – orice putere de decizie asupra viitorului economiilor lor. De multe ori electoratul şi-a „detronat" guvernanţii, nesatisfăcut de direcţia economiei – doar pentru ca noul guvern să continue pe acelaşi curs dictat de la Bruxelles, Frank­furt şi Berlin.

Dar cât timp poate continua aceasta? Şi cum va reacţiona electoratul? De-a lungul Europei, am văzut ascensiunea alarmantă a partidelor naţionaliste extremiste, care se ciocnesc de valorile iluministe care au înălţat atât de mult Europa. În unele regiuni, mişcările separatiste prind putere.

Liderii europeni rămân convinşi că reformele structurale trebuie să fie prioritatea priorităţilor. Dar problemele spre care arată erau vizibile cu mult timp înainte de declanşarea crizei, iar atunci acestea nu împiedicau creşterea economică. Mai mult decât reformele structurale, Europa are nevoie de reformarea structurii zonei euro şi inversarea efectelor măsurilor de austeritate, care nu reuşesc, după ani de implementare, să repornească economiile.

Mai multe pe ZF.ro.