Laura Kovesi, după un an la șefia EPPO: „Dacă aș fi ministru de finanțe, nici nu aș dormi noaptea” - Acuzații grave pentru țările UE
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, critică implicarea redusă a statelor europene pentru recuperarea miliardelor de euro furate prin fraude. Declarația a fost făcută la un an de când EPPO și-a început activitatea.
Laura Kovesi, procuror-șef la Parchetul European (EPPO), a explicat, într-o declarație pentru Euronews.com, că autoritățile fiscale din UE nu reușesc să colecteze TVA la aproximativ 130 de miliarde de euro în fiecare an, din care între 30 și 60 de miliarde de euro sunt pierdute prin fraude sau „pur și simplu furate” din trezoreria țării.
„Dacă aș fi fost ministru de finanțe, probabil că nici nu aș mai fi reușit să dorm noaptea. Mai ales în contextul economic actual, când inflația este foarte mare”, a afirmat Kovesi.
În același timp, Kovesi s-a plâns că încă trebuie să convingă anumiți lideri ai UE în legătură cu importanța activității Parchetului European.
„Prea des ne confruntăm cu o înțelegere destul de limitată a implicațiilor pentru orice economie a organizațiilor criminale care poate provoca astfel de daune doar prin frauda TVA”, a mai declarat șefa Parchetului European, la Euronews.com.
EPPO a împlinit primul an de activitate, miercuri, 1 iunie 2022.
Parchetul European, cu sediul în Luxemburg, are sarcina de a investiga infracțiunile care dăunează bugetelor la nivelul UE, inclusiv fraudă, corupție și spălare de bani. EPPO poate investiga infracțiuni peste granițe, în timp ce autoritățile naționale sunt limitate pe propriul teritoriu.
În primul său an de activitate, EPPO a deschis 929 de investigații, a emis 28 de rechizitorii și a obținut patru condamnări, pe lângă obținerea unor ordonanțe judecătorești de înghețare a unor active de 259 de milioane de euro, notează Euronews.com.