Laszlo Attila: Rezilienţa sistemului sanitar românesc s-a dovedit a fi "destul de ridicată". Care este situația pacienților non-Covid
Rezilienţa sistemului sanitar românesc s-a dovedit a fi "destul de ridicată", numărul pacienţilor care au accesat sistemul medical non-COVID fiind cu 41% mai mic la nivelul lunii septembrie faţă perioada similară a anului trecut. O spune chiar preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, Laszlo Attila, care şi-a exprimat speranţa ca, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, sistemului sanitar românesc să i se aloce 10% din PIB, iar 8% din aceste resurse să se direcţioneze doar către sectorul medicinei primare.
"Am demonstrat că avem un sistem a cărui rezilienţă este destul de ridicată. Am putut face faţă acestei situaţii oprind activitatea altor specialităţi. Dacă ne uităm la statisitici, putem constata că, în continuare, numărul pacienţilor care au accesat sistemul medical non-COVID este cu 41% mai mic la nivelul lunii septembrie faţă de anul trecut. Doar intervenţiile în neurologia intervenţională au scăzut cu vreo 60% în primele nouă luni ale anului, deşi s-a creat infrastructura pentru a asigura condiţii decente. (...) Zilnic suntem nevoiţi să realocăm locuri, resurse umane, tehnice", a afirmat, senatorul UDMR, citat de Agerpres, în cadrul unei dezbateri online.