MENIU

Lagavulin: Selecția Connosieur-ului De Whisky (P)

Lagavulin: Selecția Connosieur-ului De Whisky (P)

Amplasată în satul cu același nume din insula Islay a Scoției, distileria Lagavulin are ca dată oficială de deschidere anul 1819.

De atunci și până în prezent, pasionații de whisky descriu numai la superlativ experiențele cu Lagavulin.  Astfel, anul 2017 a fost anul Lagavulin, când la Concursul mondial din San Francisco whisky-ul scoțian de 16 ani a fost desemnat cel mai bun distilator Single Malt. Află mai multe în cele ce urmează despre whisky-ul care câstigă din anul 2005 și până în prezent duble medalii de aur, dar și inimile celor care îl gustă pentru prima oară. 

Colecțiile Lagavulin

Ediția cea mai distribuită este Lagavulin de 16 ani, care se deosebește atât prin aromele de turbă datorită procedurii de distilare, dar și prin aroma afumată deja consacrată. Iubitorii de whisky care îl gustă pentru prima oară descriu senzația ca fiind unică, la care se vor reîntoarce negreșit. 

Pe lângă ediția de 16 ani, Lagavulin mai are și alte colecții, fiecare având note personale.

  • Lagavulin de 8 ani a fost lansat în 2016 pentru a comemora 200 de ani de la înființarea distileriei Lagavulin. Chiar dacă inițial a fost planificat ca și ediție limitată, în prezent acesta se găsește în mod obișnuit în stocul magazinelor.
  • Lagavulin de 12 ani este produs o singură dată pe an în ediții limitate, iar tăria sa diferă în funcție de anul în care a fost produs. Menținând aroma afumată specifică Lagavulin, este considerată varianta cea mai rafinată dintre toate colecțiile Lagavulin. 
  • 21, 25, 30 și 37 de ani sunt considerate adevărate piese de rezistență ale distileriei Lagavulin, acestea fiind produse în număr limitat de exemplare.
  • Ediția Distileriei are un gust deosebit datorită combinației inedite dintre turbă și afumat cu dulcele provenit din butoaiele în care au stat vinurile Pedro Ximénez. Strugurii folosiți pentru vinurile PX sunt inițial uscați la soare înainte de a fi presați și fermentați, iar acest procedeu concentrează și mai bine zaharurile. 

În România, whisky-ul Lagavulin se comercializează în magazinele de specialitate, mai rar în hypermarketuri sau supermarketuri. 

 

De aceea, pentru a nu risca să achiziționezi o băutură contrafăcuta, cel mai bine este să te îndrepți către magazinele deja recunoscute. Spre exemplu, dacă alegi să cumperi whisky de la MyBar, poți găsi whisky Lagavulin 16 ani la un preț promoțional. 

Offerman Edition

Atât în viața reală, cât și în serialul Parks and Recreation, actorul Nick Offerman este un fan declarat al whisky-ului Lagavulin. Acesta îl joacă impecabil pe Ron Swanson, un funcționar public ce adoră natura, sa mănânce friptură în sânge și să bea un whisky single malt de excepție. După parteneriatul minunat care s-a dezvoltat între actor și Lagavulin, acesta a ajuns să reprezinte în reclamele whisky-ului scoțian chipul bărbatului ce savurează în tihnă un pahar de whisky. Astfel, în octombrie 2019, Lagavulin a lansat ediția limitată de 11 ani care are pe etichetă chipul lui Offerman și un citat al acestuia. 

  • Actorul Nick Offerman a creat suportul de masă Lagavulin din lemn în ediție limitată în magazinul său de lemn.
  • Pe internet există un videoclip oficial al distileriei Lagavulin care timp de 10 ore îl arată pe Nick Offerman stând lângă un șemineu, având o sticlă de Lagavulin în stânga sa și savurând un pahar cu celebrul whisky. 
  • Un alt videoclip care a făcut furori îl arată pe Offerman când sărbătorește revelionul 2016 la distileria Lagavulin. Videoclipul durează o oră și îl arată pe actor stând pe scaun, cu o sticlă de Lagavulin în dreapta lui și cu un pahar din care bea ultima gură de whisky la miezul nopții. 

Situată în Golful cu iz pitoresc Lagavulin, distileria este considerată un loc obligatoriu de văzut de către iubitorii de whisky. Cei care au vizitat distileria și satul descriu experiența turului și a degustării celebrului whisky ca fiind unice și care îți arată care sunt ingredientele succesului Lagavulin: timp, dedicare și păstrarea tradițiilor. 

Mai multe articole despre:
Lagavulin