MENIU

La ordinul cui s-a USR-izat Partidul Național Liberal?

Partidul Național Liberal ne surprinde în fiecare zi. După intrarea lui Rareș Bogdan în politică, fiind cap de listă pentru alegerile europarlamentare din partea PNL, liberalii au mai dat o bombă: susținătorul înrăit #rezist Sebastian Burduja  a intrat și el în PNL, direct pe funcția de vicepreședinte. Așa a înghițit Orban un partid plin ”de copii de bani gata, de securiști”, ca să o parafrazăm tocmai pe o protestară #rezist a cărei nume nu merită menționat. Și-atunci, se pune întrebarea: cine sau ce mai este astăzi PNL? 

Dacă mi s-a părut ridicolă, dar deloc nesurprinzătoare manevra alianței USR-PLUS despre care cred că s-a făcut la ordin, mult mai jalnică mi se pare alianța PNL- PACT. Marea fuziune cu partidul de buzunar a fost anunțată de liderul PNL Ludovic Orban în 18 martie. Înființat în 2016,  Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) este condus de Sebastian Burduja, un personaj controversat care s-a ocupat de multe dintre protestele #rezist din stradă. Dacă nu ați auzit de PACT, stați liniștiți, există doar cu numele!  Din partea acestui partid fantomatic a candidat Cristian Dide în 2016 pentru Primăria Roșiorii de Vede. Despre Sebastian Burduja știm că este fiul lui Marinel Burduja, fost vicepreședinte postdecembrist al falimentarei Bancorex, anterior fost Inspector al Băncii de Investiții ceaușiste. În presă s-a mai rostogolit informația potrivit căreia Marinel Burduja este ”bancher al fostei și actualei Securități, om care a umblat, toată viaţa, cu mare grijă şi atenţie cu banii serviciului de informaţii externe, orice nume ar fi purtat acesta, a cochetat puţin cu politica între 1990 şi 1991, fiind mai întâi primar şi mai apoi deputat de Neamţ”. Deloc întâmplător, dimpotrivă!

Dacă vă întrebați de ce a cooptat PNL membrii #rezist e simplu: ori liberalii își strigă disperarea și tremură în fața alianței PLUS-USR, ori vorbim tot de un ordin venit ca și în cazul formațiunii conduse de Dan Barna care a primit instrucțiuni să primească partidul lui Cioloș. 

Varinta oficială verbalizată de Ludovic Orban spune fuziunea PNL cu PACT trebuie finalizată, fiind o procedură ”prin care tinerii extrem de bine pregătiţi, care au dat semnale extrem de serioase că vor să se implice în actul de decizie politică la nivel naţional, să contribuie cu toată competenţa şi energia pe care o au la îndreptarea României într-o direcţie bună, să devină membri ai PNL şi să fie reprezentaţi la nivelul tuturor structurilor de conducere ale PNL”.

Pe de cealaltă parte, Sebastian Burduja, care susține că a trăit 12 ani în SUA, a declarat că cele două partide vor face o echipă pentru a reduce numărul de români care pleacă din țară.

„Am pus bazele astăzi (n.r. 18 martie 2019) a ceea ce noi considerăm că este cea mai importantă mișcare între două forțe politice în România anului 2019. Suntem două forțe politice complementare, cu valori comune. România trece printr-o criză profundă, la fiecare trei minute un român pleacă din țară și lucrul acesta nu trebuie să continue. Împreună facem echipă pentru România și vom aduce România în primul rând”, a afirmat Burduja.

Citește continuarea materialului pe gazetadecluj.ro.

Mai multe articole despre:
PNL partid liberal