MENIU

La muncă egală, salariu inegal: Ce diferențe salariale sunt între bărbați și femei în UE

Conform ultimelor statistici publicate de Comisia Europeană, femeile din Europa lucrează în continuare 59 de zile „gratis”. Diferențele salariale între bărbați și femei - diferența medie între venitul orar al femeilor și al bărbaților la nivelul întregii economii - nu s-au schimbat aproape deloc în ultimii ani, rămânând în continuare la aproximativ 16% (ca și în anul precedent, acestea se află la 16,4%), porivit unui raport al Comisiei Europene.

Femeile lucrează astăzi 59 de zile „gratis” până când ajung la suma pe care o primesc bărbații,  după cum reiese din datele cele mai recente publicate astăzi de Ziua Europeană a egalității salariale celebrată la 28 februarie.

„Ziua europeană a egalității salariale ne reamintește faptul că femeile se confruntă în continuare cu inegalități în ceea ce privește condițiile de remunerare pe piața muncii. În ultimii ani, diferențele salariale au înregistrat diminuări nesemnificative. Mai rău încă, tendința ușor descrescătoare din ultimii ani este în mare parte efectul crizei economice, din cauza căreia veniturile bărbaților au scăzut, iar veniturile femeilor nu au înregistrat o creștere,” a declarat Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul UE pentru justiție.

Diferențele salariale între bărbați și femei sunt prezentate ca procentaj din veniturile bărbaților și reprezintă diferența dintre remunerările brute orare obținute de lucrătorii de sex feminin și masculin din economia UE. Din ultimele cifre rezultă, în medie, o diferență salarială între bărbați și femei de 16,4% pe întreg teritoriul Uniunii Europene în 2012.

Aceste cifre pun în evidență o stagnare, după o ușoară tendință descrescătoare în ultimii ani, de aproximativ 17% sau mai mare în anii anteriori. Se poate remarca o tendință descrescătoare continuă în țări precum Danemarca, Republica Cehă, Austria, Olanda și Cipru, în timp ce alte țări (Polonia, Lituania) au inversat tendința lor descrescătoare în 2012. În unele țări, și anume Ungaria, Portugalia, Estonia, Bulgaria, Irlanda și Spania, diferențele salariale între bărbați și femei au crescut în ultimii ani.