INTERZICEREA centralelor de apartament. Ce a transmis Comisia Europeană?
Comisia Europeana anunta, intr-un comunicat, ca UE nu va interzice centralele de apartament si alte sisteme de incalzire, cum ar fi centrale, boilere, incalzitoare pe baza de combustibili fosili, ci doar vrea sa le elimine treptat.
"UE ia masuri de reducere a emisiilor de carbon ale cladirilor, ceea ce se traduce in facturi mai mici pentru consumatori si o calitate a vietii imbunatatita", se arata in comunicat, potrivit e-Juridic.
Recent Parlamentul European a adoptat prevederile convenite cu Consiliul care vor contribui la reducerea consumului de energie si a emisiilor de gaze cu efect de sera din sectorul cladirilor, mai spune sursa citata.
Concret, Directiva privind performanta energetica a cladirilor convenita de Parlamentul European si statele membre ale UE prevede eliminarea treptata pana in 2040 a cazanelor/sistemelor de incalzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, nu se interzic sistemele de incalzire pe gaz din cladirile existente.
Dupa intrarea in vigoare a directivei, guvernele vor avea posibilitatea de a elimina treptat anumite dispozitive de incalzire pe baza emisiilor acestora, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime a energiei din surse regenerabile folosite.
In plus, guvernele vor trebui sa stabileasca masuri specifice pentru eliminarea treptata a combustibililor fosili utilizati pentru incalzire si racire pana in 2040.
Interzicerea centralelor de apartament, tot mai aproape. Documentul UE care schimbă totul
Directivele UE lasa guvernelor nationale flexibilitate in ceea ce priveste indeplinirea acestor obiective.