MENIU

Kuleba NU mai vine în România! Aurescu: „Am condamnat crimele de război” - Securitatea regiunii Mării Negre, discutată la București

Bogdan Aurescu - Ministrul de Externe

Miniștrii ucraineni Dmitro Kuleba și Oleksii Reznikov își anunțaseră prezența la București pentru o conferință despre securitatea la Marea Neagră și o ședință a trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova, însă vizita a fost amânată din cauza ultimelor întâmplări de pe scena războiului. Ei vor participa online la First Black Sea Security Conference – Doorstep Statements.

Securitatea regiunii Mării Negre este discutată acum la București. Peste 250 de reprezentanţi din 30 de ţări participă la eveniment, iar țara noastră este gazdă.

„Din păcate, dl ministru Dimitro Kuleba nu va mai putea participa fizic, dar va participa online din cauza evenimentelor de securitate și evoluțiilor de securitate care au avut loc în Ucraina. Am condamnat crimele de război comise în Ucraina. Este necesar ca toată comunitatea internațională să pedepsească aceste încălcări de drept internațional. Este prima dată când România și Ucraina organizează un astfel de eveniment”, a spus Bogdan Aurescu.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 12 aprilie 2023, o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, în pregătirea primei Conferințe privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea, organizată de Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Apărării Naționale al României, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și Ministerul Apărării al Ucrainei, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei.

Ministrul Dmytro Kuleba și-a exprimat regretul profund privind faptul că, din cauza evoluțiilor de ultimă oră legate de războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, se află în imposibilitatea de a se mai deplasa la 13 aprilie la București, conform celor stabilite, și că va fi nevoit să intervină la conferință prin VTC. Astfel, ministrul Dmytro Kuleba a prezentat informațiile recente privind seria de crime de război și de atrocități comise de forțele ruse împotriva militarilor ucraineni, inclusiv descoperirea de dată recentă a cazurilor de execuții atroce prin decapitare a prizonierilor de război ucraineni.

În acest context, din dispoziția expresă a Președintelui Zelenski, ministrul Kuleba este nevoit să rămână la Kiev pentru a se concentra pe gestionarea situației de securitate și a demersurilor de tragere la răspundere a Rusiei pentru aceste fapte abominabile, în relație cu partenerii internaționali și la nivelul instituțiilor multilaterale. Cei doi miniștri de externe au stabilit ca ministrul Kuleba să realizeze o vizită bilaterală la București în perioada următoare.

 

Mai multe articole despre:
aurescu securitate