MENIU

Kremlinul nu crede în aderarea Republicii Moldova la UE: „Mulți moldoveni doresc legături apropiate cu Rusia”

Vladimir Putin și Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin

Republica Moldova a anunțat că este pregătită să facă absolut toate demersurile necesare pentru a fi primită în rândurile Uniunii Europene. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a declarat că moldovenii sunt liberi să adere unde vor, dar a ținut să sublinieze că există mulți care vor o relație strânsă cu Rusia.

Kremlinul a apreciat vineri că potenţiala aderare a Republicii Moldova la UE este o chestiune suverană a acestei foste republici sovietice, adăugând însă că mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova doresc de asemenea legături apropiate cu Rusia, relatează Reuters.

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, iar preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret pentru lansarea acestor negocieri.

Aderarea la UE, "acesta nu este un proces rapid, este o temă suverană a fiecărei ţări, inclusiv a (Republicii) Moldova", a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce a primit din partea presei o întrebare pe acest subiect.

Însă Republica Moldova are oportunităţi de a se dezvolta în alte direcţii în acelaşi timp, a adăugat Peskov, acuzând leadership-ul de la Chişinău că exclude în mod greşit astfel de opţiuni.

"Ştim că mulţi oameni din această ţară cred că ea ar trebui să se dezvolte în toate direcţiile şi că interesele sale viitoare nu pot fi conectate doar cu Uniunea Europeană, ci cu pieţe foarte promiţătoare precum Federaţia Rusă, precum şi cu procesele de integrare pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice', a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Situaţia politică este tensionată în Republica Moldova în apropierea alegerilor prezidenţiale din 20 octombrie la care preşedinta pro-europeană Maia Sandu urmăreşte să obţină un nou mandat. Ea denunţă în mod repetat ingerinţele Rusiei, în timp ce opozanţii săi denunţă măsuri represive menite să-i împiedice să candideze.

Mai multe articole despre:
rusia moldova moldova ue