Kovesi, lămuriri despre colaborarea DNA-SRI. Câte informări a furnizat Serviciul
Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat în cadrul unui interviu acordat Agerpres, că DNA a primit în decursul acestui an, 24 de informări de la SRI care au constituit un punct de plecare în dosarele penale. Aceasta a mai spus că atunci când un funcționar intră în posesia unei informații despre comiterea unei fapte de corupție, este obligat, potrivit dispozițiilor legale, să furnizeze acea informație, adăugând că omisiunea de a ne sesiza sau a ne transmite o astfel de informație poate să atragă chiar și o răspundere penală.
Iată fragmentul din interviu în care şefa DNA dă detalii despre punerea sub semnul întrebării a colaborării dintre DNA şi SRI:
R: De ce doar colaborarea SRI — DNA a fost pusă sub semnul întrebării de o anumită parte a opiniei publice, nu și colaborarea cu alte structuri de informații?
Koveşi: "Asta cred că trebuie să vă răspundă cei care au făcut aceste aprecieri. Pot să vă spun că DNA lucrează cu toate serviciile de informații la fel de bine în baza legii, în baza protocoalelor care sunt încheiate. În acest an au venit 24 de sesizări de la Serviciul Român de Informații care au constituit un punct de plecare în dosarele penale. Spre exemplu, structurile Ministerului Administrației și Internelor ne-au trimis 204 sesizări. Deci, noi cooperăm cu toate instituțiile statului. Ceea ce este important de spus — și nu este valabil doar pentru serviciile de informații, ci în general pentru instituțiile care au atribuții de control — este ca, atunci când un funcționar intră în posesia unei informații despre comiterea unei fapte de corupție, este obligat, potrivit dispozițiilor legale, să ne furnizeze acea informație. Omisiunea de a ne sesiza sau a ne transmite o astfel de informație poate să atragă chiar și o răspundere penală. Deci, este important ca și ofițerii din SRI sau din celelalte servicii de informații, atunci când află despre astfel de fapte, să ni le și trimită", a spus Kovesi, pentru Agerpres.