MENIU

VIDEO Klaus Iohannis: ”Astăzi, din păcate, avem iarăși un record total nedorit, peste 1400 de cazuri. E prea mult, este mult prea mult”

Klaus Iohannis, 5 august 2020/Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri seară, ultimele decizii în legătură cu situația economică, majorările de pensii și alocații, cu începerea anului școlar și epidemia de coronavirus din România.

”Dragi români, astăzi din păcate avem iarăși un record total nedorit, peste 1400 de persoane găsite de ieri până azi cu COVID-19. E prea mult, este mult prea mult și vă rog, vă invit pe toți purtați masca, păstrați distanța ca să scăpăm rapid de această epidemie.

Am discutat azi la prânz cu ministrul Sănătății. Este important pentru români să știe că la acest moment în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat, însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm ca într-un viitor cât mai apropiat să beneficiem de vaccin.

România e parte din acest efort și s-a înscris la UE în prima etapă pentru 10 milioane de doze atunci când un vaccin va fi disponibil în UE. Dar la acest moment nu există un vaccin aprobat în UE. E o temă care din păcate va reveni, care în mod ușor de înțeles produce îngrijorare.

Ne apropiem de alegeri, de începutul anului școlar și trebuie să ne asigurăm că toate măsurile sunt luate. Am vrut să știu foarte detaliat de la ministrul Sănătățioi să știu ce măsuri sunt pregătite și cred că oamenii lucrează serios. Încă o dată purtați mască, păpstrați distanța ca să scăpăm de această epidemie”, a declarat Klaus Iohannis.

Referitor la organizarea alegerilor în condițiile în care numărul de cazuri noi de coronavirus este crescut, președintele a declarat că așa funcționează democrația, din când în când se țin alegeri.

”Transferurile” din PSD la PNL

Întrebat cum vede racolările de primari PSD în PNL, Klaus Iohannis a răspuns: ”Pot să vă spun franc: nu văd cu ochi buni aceste racolări. Simplu. Eu am fost dintotdeauna împotriva traseismului. E o boală gravă a politicii românești. Eu nu mi-am schimbat opinia. Coaliții post-moțiune: întâi să vedem moțiunea, apoi votul pe moțiune, să facem consultări și în mod sigur nu vom avea guvern PSD”.

La conferința de presă, președintele a fost întrebat dacă moțiunea va trece și, dacă da, unde va pleca Guvernul, acasă sau la pușcărie cum a zis Marcel Ciolacu, iar acesta a declarat: ”Atunci când a fost înlăturat guvernul PSD din fericire toată lumea a știut că avem un guvern minoritar până la alegeri. Dacă la început toată lumea a înțeles că cineva trebuie să guvernze, în scurt timp PSD a făcut pasiune din a depune moțiuni trebuie, nu trebuie. Nu trebuie, e un demers strict populist. Mai sunt câîteva luni până la alegeri. probabil PSD vrea să convingă că se opune unui guvern care gestionează criza, care pregătește alegerile. Vom urmări cu mare atenție dacă trece sau nu trece. Eu nu-mi doresc să treacă moțiunea.

Părerea mea este că e neavenită politic. Dacă trece vom vedea când se votează. Nu sunt dispus să intru într-un joc populist ordinar al PSD care vrea să arate că are foarte mulți parlamentari”.

Majorarea alocațiilor, etapizată

Cât privește respingerea OUG privind majorarea alocațiilor, președintele Klaus Iohannis a remarcat aceeași lipsă de responsabilitate a PSD. ”Se vede o totală lipsă de responsabilitate la Parlament, la PSD. În România normală orice parlamentar caută să se implice pentru binele cetățeneaului. PSD încearcă să complice problemele și să creeze noi și noi probleme care altfel nu ar fi existat. Și eu și Guvernul vrem să creștem alocațiile, dar trebuie să existe și bani. Guvernul a venit cu o creșțtere etapizată totuși”, a spus Klaus Iohannis.

Dosarul 10 august

”În continuare consider că acest dosar e extrem de important pentru noi ca și națiune. trebuie să se facă lumină. În același timp, și eu și dvs. și mulți de aici ne-am luptat să consolidăm o justiție inependentă unde politicienii nu se amestecă în dosare. mă rezum la a spune că e bine că dosarul va fi cercetat mai în profunzime și cred că justiția își va face datoria și la final vom avea o situație clară asupra vinovăției sau nevinovăției unora”, a precizat președintele României.

Conferința de presă anunțată pentru miercuri, 12 august, este a doua din această lună, după cea din 5 august în care președintele a anunțat condițiile în care vor fi urmate cele trei scenarii pentru revenirea în școli din toamnă. o zi mai târziu, Administrația a revenit cu scuzele publice ale președintelui privind calculul greșit al situației în care elevii pot reveni în școală și cu noua formulă de calcul.

Declarațiile lui Klaus Iohannis vin după ședința, de la ora 16.00, cu premierul Ludovic Orban și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Aceștia au fost chemați la Palatul Cotroceni de șeful statului pentru discuții privind rectificarea bugetară, care urmează să fie aprobată în ședința de Guvern din această săptămână. 

Potrivit Realitatea PLUS, pe agenda discuțiilor cu șeful statului s-ar afla și OUG privind majorarea pensiilor cu 14%, aceasta urmând să fie adoptată tot în ședința Executivului din această săptămână.

Premierul Ludovic Orban și ministrul Finațelor Florin Cîțu au avut deja o primă discuție pe marginea rectificării bugetare în cadrul unei ședințe de urgență organizate la începutul acestei săptămâni, la Palatul Victoria.

Luni, Orban a anunțat că în această săptămână va fi adoptată rectificarea bugetară. 

„Rectificarea bugetară va fi adoptată în cursul acestei săptămâni. Ministerul Finanţelor a finalizat raportul privind starea economică şi bugetară. (...) Din solicitările pe care le avem, sunt solicitări pertinente de creştere a alocărilor bugetare pe zona investiţiilor, în infrastructura de transport - sunt solicitări la Ministerul Transporturilor, a investiţiilor judeţene şi locale - aici este vorba de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. De asemenea, vom aloca sume suplimentare în domeniul sănătăţii, în domeniul educaţiei şi în domeniul agriculturii, pentru că este necesară o majorare a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata despăgubirilor către fermierii ale căror ferme au fost afectate de secetă, şi mai sunt câteva măsuri în care avem ca obiectiv creşterea bugetului”, a declarat premierul.