Klaus Iohannis și Florin Cîțu, la ceremoniile de Ziua Marinei, în Portul Constanța - IMAGINI de la festivități
Forțele Navale Române organizează duminică, în portul militar Constanţa, o ceremonie aniversară dedicată Zilei Marinei Române. Premierul Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis, față în față, la Constanța, pentru prima dată oficial de la izbucnirea scandalului condamnării șefului Guvernului acum 20 de ani. Cei doi participă la evenimentele organizate de Ziua Marinei.
Primul care a ajuns în Portul Constanța, înaintea începerii ceremoniilor de Ziua Marinei, este premierul. Florin Cîțu a ajuns la ora 9.40 în Portul Militar Constanța. A fost întâmpinat de ministrul de Interne, Lucian Bode, de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.
Președintele Klaus Iohannis a ajuns în jurul orei 9.55 în Portul Constanța, într-o ținută de gală, cu papion, sacou alb și pantaloni negri. Șeful statului a fost întâmpinat de Garda de Onoare. Acesta a venit împreună cu soția sa, care nu participă însă la ceremonii.
A fost așteptat punctul culminant al zilei - întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu, prima după scandalul condamnării penale a premierului. Florin Cîțu a declarat cu doar o zi în urmă că șeful statului nu a fost informat despre incidentul de acum 20 de ani.
Cei doi nu au discutat în prima parte a ceremoniilor de duminică. În timpul intonării imnului, Florin Cîțu a stat pe același rând cu președintele, dar despărțiți de comandatul Forțelor Armate și la o distanță unul de altul. Potrivit Realitatea PLUS, Florin Cîțu i-a căutat privirea de mai multe ori președintelui Iohannis, dar acesta din urmă nu i-a oferit prilejul să se privească reciproc.
La ceremonii au fost prezenți și vicepremierul Dan Barna, președintele Senatului, Anca Dragu, și şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Președintele Klaus Iohannis a transmis, în discursul susținut, duminică, în Portul Militar Constanța, mesaje de felicitări pentru marinarii români militari și civili și de recunoștință pentru cei care nu mai sunt în viață. A vorbit șefu lstatului și despre importanța vaccinării, dar și despre întărirea rolului armatei în regiunea Mării Negre în actualul context internațional.
„Mă bucur să particip și în acest an la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei. Îi salut cu căldură pe toți marinarii, militari sau civili, care cu devotament și curaj poartă sau au purtat drapelul tricolor pe mările și oceanele lumii. Sunt impresionante sacrificiile pe care le faceți, departe de casă și de cei dragi. (...)
Ieșiți mereu învingători și vă faceți datoria față de cetățenii noștri. Sprijinul, devotamentul, profesionalismul sunt principalele calități ale marinarilor noștri. La mulți ani tuturor și un gând de recunoștință celor care nu mai sunt printre noi. (...)
Din păcate, din cauza pandemiei care un s-a încheiat nici în acest an nu putem avea parte de festivități. Cu cât va crește mai rapid numărul persoanelor imunizate, cu atât vom trece mai repede pe această pandemie.(...)
Regiunea Mării Negre a căpătat un rol din ce în ce mai semnificativ. Am acționat cu hotărâre, politic, diplomatic și economic pentru recunoașterea zonei Mării Negre de interes major. Am reușit astfel consolidarea securității regionale. Relevanța strategică a zonei Mării Negre este astăzi o certidudine. O dovedesc și proiectele regionale, cum ar fi B9 sau Inițiativa celor Trei Mări și evoluează cu succes.
Sunt însă în continuare provocări de securitate, militare și nemilitare, motiv pentru care se impune angajament sporit. Ne-am asumat această sarcină împreună cu ceilalți aliați NATO. Fără o armată puternică, România nu își poate menține statutul de membru NATO important și actor relevant în planul securității regionale. O armată modernă înseamnă o armată cu forțe navale bine instruite, dotate cu tehnică de ultimă generație și capabile să răspundă cu succes oricăror provocări. (...)
Marinarii noștri militari pe care îi sărbătorim azi, alături de marinarii civili, veghează la securitatea noastră și alături de partenerii NATO. (...) Vă felicit pentru modul exemplar în care vă faceți datoria și vă onorați jurământul față de țară. Vă mulțumesc pentru sacrificiile pe care le faceți zi de zi!”, a declarat Klaus Iohannis.
IMAGINI LIVE de la ceremoniile de Ziua Marinei din Portul Constanței, transmise de Ministerul Apărării Naționale
Ceremonia de duminică din portul militar Constanţa poate fi urmărită, în direct, pe pagina de Facebook a Forţelor Navale Române, a Ministerului Apărării Naționale.
Ceremonia de Ziua Marinei, specială și în acest an, în contextul pandemiei de COVID-19. Este al doilea an în care festivitatile au loc fara public. Publicul nu va avea acces la eveniment, pentru al doilea an la rând, dar turiştii şi constănţenii aflaţi pe plajă vor putea urmări defilarea navelor de la Constanţa la Midia, între orele 11.00 şi 13.00.
Slujba de sfinţire a celor două drapele de luptă a fost oficiată de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, în prezenţa Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Apoi, navele aflate pe mare, în dispozitivul din fața clădirii Comandamentului Flotei, vor executa o defilare navală pe itinerariul Constanța – Midia și retur. Președintele a înmânat apoi drapelele sfințite de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului.
Ziua Marinei Române este sărbătorită din anul 1902, ajungând la cea de-a 119-a ediţie şi, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor va fi marcat de contextul pandemiei COVID-19.
Programul festivităților de Ziua Marinei, în Portul Constanței
Potrivit programului oficial, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu şi vicepremierul Dan Barna sunt prezenți la ceremoniile organizate între orele 10.00 şi 11.00, în portul militar Constanţa, cu ocazia Zilei Marinei.
Ceremonia a început cu întâmpinarea oficialilor şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, din care fac parte militari din Forţele Navale Române, militari din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii.
La ora 10.00, au fost ridicate pavilionul, geacul şi marele pavoaz, la bordul navelor militare, în acordurile Imnului de Stat al României, concomitent cu 21 de salve de tun, care vor fi trase de către militarii Batalionului 345 Artilerie "Tomis”, Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti”.
A fost citit ordinul comun al miniştrilor apărării naţionale, transporturilor şi administraţiei şi internelor, după care vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” şi Direcţiei Hidrografice Maritime „Comandor Alexandru Cătuneanu”.
Momentul a fost urmat de alocuţiunea preşedintelui Klaus Iohannis.
La finalul ceremoniei, în jurul orei 11.00, portul militar este survolat de o formaţie de aeronave de luptă, alcătuită din elicoptere Puma Naval ale Forţelor Navale Române, un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 şi F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aeronave "Typhoon” britanice şi un avion de cercetare P-8 american.
Publicul aflat pe faleza Cazinoului constănţean şi pe plajele din nordul litoralului va putea urmări, în intervalul orar 11.00-13.00, defilarea navelor de la Constanţa la Midia.
Formaţia navală va fi condusă de fregata "Mărăşeşti” (F-111) şi va fi alcătuită din puitorul de mine şi plase "Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), corveta "Contraamiral Horia Macellariu” (Cvt-265), dragorul maritim "Locotenent Lupu Dinescu” (DM-25), fregata turcească "Yavuz” (F-240), o navă maritimă de patrulare a Ministerului Afacerilor Interne, o navă de intervenţie a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.
Parada navală se va încheia cu veliere ale pasionaţilor de navigaţie tradiţională cu vele.
În finalul Zilei Marinei Române are loc retragerea cu torţe a marinarilor, duminică, la ora 20.30, pe traseul Cazino - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu, precum şi cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanţa.