Klaus Iohannis, rugat să intervină în scandalul liberalizării pieței energiei
Asociația Energia Inteligentă i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să se implice în rezolvarea scandalului provocat de liberalizarea prețurilor energie electrică. Într-o petiție transmisă luni președinției este subliniat faptul că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu mai are credibilitate și ar fi necesare schimbări majore în conducerea instituției.
"Vă supunem atenției o situație deosebit de grava cu care se confruntă milioane de cetățeni romani care pe un fond deficitar de informare riscă să plătească facturi mult mai mari la energie electrică decât ar fi corect, din cauza conducerii Autorității Naționale de Reglementare in Energie (ANRE)", se spune în documentul înaintat de Asociația Energia Inteligentă.
"Deși momentul liberalizării pieței la 1 ianuarie 2021 era cunoscut de foarte mult timp, ANRE nu a întreprins nicio acțiune de informare in legătura cu ceea ce trebuie sa facă oamenii pentru a beneficia de acest proces și a nu fi expuși riscului de a fi păcăliți pe un fond de lipsă de informare.
Mai mult decât atât, în data de 23 decembrie 2020, conducerea ANRE a decis prin Ordinul cu nr. 241 creșterea tarifelor pentru serviciu universal, accentuând riscul ca oamenii să fie afectați la facturi de o creștere nejustificată de preț, începând cu 1 ianuarie 2021.
Pe fondul reacției opiniei publice, ANRE a început un proces de revizuire rapidă a propriilor ordine, începând însă in mod ilegal consultări doar cu o parte din părțile interesate: companiile de furnizare.
De exemplu, este public faptul ca în data de 4 ianuarie 2021 ANRE a organizat o consultare netransparentă doar cu reprezentații unor companii de furnizare.
Acest tip de abordare contravine legislației naționale și europene. Aceste consultări s-au finalizat cu adoptarea în data de 20 ianuarie 2021 a Ordinul ANRE cu nr. 5 care, din nou, este defavorabil consumatorilor si favorabil doar companiilor care oferă serviciu universal și care sunt ajutate să își păstreze actualele cote de piața.
În aceste condiții, pe fondul lipsei de informare si a deciziilor ANRE, milioane de consumatori vor plăti incorect facturi mai mari la energie electrica.", se arată în document.
În baza acestor argumente, AEI consideră că ANRE ignoră interesele consumatorilor și, în loc să fie arbitru al pieței, este un promotor al intereselor a patru mari companii de furnizare de energie electrică, "în condițiile în care conducerea ANRE a fost desemnată fără a fi respectate prevederile legale privind transparența în desemnare, criteriile de profesionalism."
Președintele Klaus Iohannis este rugat să se implice în rezolvarea situației și protejarea a milioane de români, iar măsurile rapide ce ar trebui luate sunt, potrivit Asociației Energie Inteligentă:
a) reluarea liberalizării și derularea unor campanii de informare cu participarea televiziunii si a radioului public;
b) schimbări majore în conducerea ANRE, ca urmare a faptului că instituția nu mai are credibilitate în fața opiniei publice;
c) modificarea legii de funcționare a ANRE pentru ca la desemnarea conducerii să fie respectate criterii de profesionalism după modelul existent la Consiliul Concurenței.