MENIU

KLAUS IOHANNIS PREŞEDINTE, interviu pentru PRESA GERMANĂ: "Sunt corupţi şi în partidul meu"

Ce a declarat Iohannis cu privire la corupţie

Liderul opoziţiei liberale din România Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale. Acest drum lung el l-a încheiat duminică cu o înfrângere surpriză pentru primul ministru socialist Victor Ponta în al doilea tur. Într-un interviu acordat agenţiei de presă germane DPA, el declară că va continua lupta împotriva corupţiei politice.

Fost profesor de fizică şi încă primar al Sibiului în centrul României, Iohannis, 55 de ani, nu este cu felul său liniştit şi gânditor reprezentativ pentru politica românească, unde volumul şi frecvenţa cuvintelor par de multe ori să conteze mai mult decât conţinutul, notează DPA.

În acest interviu acordat DPA săptămâna trecută, Iohannis a declarat că în calitate de primar, a învăţat 'cum să motiveze oamenii şi să dezvolte proiecte', transmite Agerpres.

Pe parcursul ultimelor 14 zile, el a dovedit că este capabil să-i motiveze pe alegători să răstoarne un avantaj masiv avut de Ponta după primul tur.

Iohannis şi-a bazat campania pe promisiunea că va lupta cu corupţia, în contrast cu remarcile îndoielnice ale lui Ponta în legătură cu acest domeniu specific, notează DPA.

Spre deosebire de Ponta, care a căutat să crească protecţia politicienilor faţă de anchetatori şi procurori, Iohannis insistă asupra faptului că nimeni nu poate fi protejat de politică, mai notează agenţia germană de presă.

'Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue. Nu trebuie să existe nicio imunitate de la urmărirea penală pentru politicieni, inclusiv şeful statului', a spus el.

În interviu, el recunoaşte că problema corupţiei ridicate rămâne şi că chiar propriul Partid Naţional Liberal /PNL/ nu este imun la ea.

'Există politicieni corupţi în fiecare partid şi în al meu de asemenea. Nu voi încerca să ascund aceasta şi de aceea avem nevoie de o schimbare. Toate partidele noastre au nevoie de o reformă', a declarat Iohannis.

Acest lucru ar ajuta România să se integreze mai mult în Uniunea Europeană, la care a aderat în 2007.

Unul dintre rezultatele cheie ale unei aplicări mai puternice a legii va fi 'în curând' includerea ţării în Zona Schengen fără paşaport din Europa, a spus el.

Iohannis a respins de asemenea estimările că problemele României în aplicarea standardelor occidentale în statul de drept sunt o dovadă că i s-a permis să adere la UE prea devreme.

'Asta este greşit. Imaginaţi-vă acum, în contextul crizei din Ucraina, ce s-ar fi întâmplat dacă România nu ar fi aderat la UE şi NATO. Nu am fi fost nicăieri', a spus el.

Iohannis este de origine germană. El a intrat în PNL în 2013 şi a devenit liderul partidului în acest an.

El a fost primarul Sibiului în ultimii 14 ani, câştigând patru mandate, de fiecare dată cu o majoritate de două treimi. Între timp, oraşul a devenit o destinaţie de top pentru investiţii în România, aminteşte DPA.